Bart van der Tang is lijsttrekker voor de SGP in Rhenen.
Bart van der Tang is lijsttrekker voor de SGP in Rhenen. Jan van den Brink

SGP Rhenen: ‘Meer aandacht voor normen en waarden’

24 november 2021 om 17:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Bart van der Tang is opgegroeid in Rhenen, zelfstandig ondernemer én lijsttrekker voor de SGP Rhenen. Met het oog op de komende verkiezingen ook aan hem een aantal vragen voorgelegd.

door Sander van Opstal

,,Er zijn twee belangrijke redenen waarom ik SGP-lijsttrekker wilde worden. Allereerst betreft dat het programma van de SGP: ik geloof oprecht dat politiek op basis van de Bijbel goed is voor al onze inwoners. Daarnaast raakte ik vorig jaar als gevolg van de coronacrisis tijdelijk werkloos. Ik heb in die periode zoveel te danken gehad aan onze samenleving dat het mij zeer motiveerde om iets aan de samenleving terug te geven.”

Wat heeft de SGP de afgelopen vier jaar dat ze in de coalitie zat, bereikt? Wat heb jij als fractievolger bereikt?
,,Best veel: er is meer aandacht voor preventie en kostenbewustheid in het sociaal domein, de gemeentewerf op Remmerden is behouden, de afvalscheiding is verbeterd, er is meer aandacht voor mantelzorgers, we hebben meer huizen gebouwd dan verwacht en we hebben als gemeente straks een visie voor onze toekomst en de toekomst van ons Binnenveld. Daarnaast zijn we dankbaar voor het feit dat het aantal koopzondag niet verder is uitgebreid. Als fractievolger kijk ik nog steeds met plezier terug op de ‘baardmotie’, die pleitte voor een actueel portret van onze koning in de raadszaal. Met hulp van indiener Gert van Laar, hangt er nu een mooi herkenbaar portret van onze koning in de raadzaal, geschilderd door de Rhenense kunstenares Willemien Schouten.”

Wat zijn je ambities en speerpunten voor Rhenen voor de komende raadsperiode?
,,Allereerst wil ik meer aandacht voor normen en waarden. Want het is toch niet normaal dat we onze kinderen confronteren met posters die vreemdgaan stimuleren? Verder wil ik werk maken van veel betaalbare starterswoningen voor jongeren en gezinnen, een betaalbare en betrouwbare overheid en een nuchtere aanpak van het duurzaamheidsvraagstuk. Tot slot wil ik meer aandacht voor onze cultuurhistorie.”

Hoe wil je dat bereiken: met wie, en met welke andere partijen wil je die ambities realiseren?
,,We hopen zeker weer verantwoordelijkheid te nemen als misschien wel grootste partij van Rhenen. De SGP levert ook graag weer een wethouder. Met Peter de Rooij is de SGP op dit moment zelfs de enige coalitiepartij met een wethouder die zelf ook in Rhenen woont, daar zijn we best een beetje trots op. Bovendien hebben veel inwoners waardering voor zijn menselijke en praktische aanpak. Alle reden dus om Peter zijn klus te laten afmaken. Hoe de rest van de coalitie er moet uitzien weet ik nog niet, in ieder geval wil ik op voorhand geen partijen uitsluiten.”

Wat zou je de Rhenenaren als boodschap, in een zin mee willen geven?
,,Durf eens SGP te stemmen, daar krijg je geen spijt van.”

Wat vindt je de mooiste/belangrijkste plek van Rhenen?
,,Dat zijn de kerken in Rhenen, Elst & Achterberg. Het zijn stuk voor stuk oases van rust, bakens van hoop en welzijnsorganisaties in het klein.”

Hoe denkt de SGP over het klimaat?
,,De vraag of er klimaatverandering is en hoe die wordt veroorzaakt laat ik graag beantwoorden door deskundigen. Feit is dat we als gemeente en inwoners moeten verduurzamen en dat onze wethouder hier een belangrijke bijdrage aan levert. Zo komt hij binnenkort met een beleidsplan ruimtelijke adaptie en groenbeleid naar de raad. De SGP heeft een duidelijke visie over de manier waarop we moeten verduurzamen: maximaal inzetten op besparing, maximaal inzetten op zon op dak en maximaal inzetten op innovatie. Tijdelijke oplossingen zoals zonnevelden en grote windturbines passen wat ons betreft niet in dit plaatje.”

,,Nederland, en ook Rhenen heeft te maken met een groot stikstofprobleem. Hier komen de behoefte tot woningbouw (ook in Rhenen zijn er grote ambitie, nl in de woonvisie wordt een aantal van 1000 woningen genoemd en volgens de Groene Metropool kunnen dat er nog wel veel meer worden), de wens om weer harder dan 100 km/uur te mogen rijden en de huidige situatie van de landbouw in een fors dilemma samen.” 

Hoe zie jij dat de Rhenense gemeenschap uit dit dilemma kan komen?
,,Op dit moment lijkt het wel alsof het Binnenveld voor alles mag worden gebruikt, behalve voor landbouw. Ik denk hierbij aan de plannen om de A30 door te trekken, de plannen om er zonnevelden en windturbines te plaatsen of er nog meer natuur te realiseren. Natuurlijk, ook de boeren zullen steentje moeten bijdragen aan de verduurzaming van Rhenen, maar de SGP waakt ervoor dat onze boeren telkens maar al het gras voor de voeten wordt weggemaaid. En bovendien wie zorgt er anders straks voor ons voedsel?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie