Afbeelding
Google Streetview

Rij huizen na dertien jaar eindelijk monument

10 november 2021 om 07:10 Historie

VEENENDAAL Het huizenblok Kerkewijk 44 tot en met 54 komt op de lijst als gemeentelijk monument. Een deel van de woningen tegenover woonzorgcentrum De Engelenburgh is al in 2008 door het voormalige college aangewezen als gemeentelijk monument. Maar de definitieve aanwijzing heeft langer geduurd.

Het college laat de gemeenteraad weten dat zij heeft besloten de bescherming van de monumentale status nu van nummer 44 en 46 ook van toepassing te laten zijn tot en met nummer 54. Een beslissing die uiteindelijk dertien jaar heeft geduurd. De procedure is destijds in 2008 opgestart voor de eerste huizen en het voornemen was verstuurd naar de toenmalige eigenaren van de panden. De woningen waren vanaf dat moment voorbeschermd en moesten worden behandeld als zijnde gemeentelijk monument. In 2009 bleek dat de gemeente ook de poort bij nummer 48 nog bij de aanwijzing tot gemeentelijk monument moest opnemen.

De procedure dit mee te nemen als gemeentelijk monument is nooit definitief afgerond. Het Cuypersgenootschap wees het college vorig jaar op dit feit. Deze stichting zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Veenendaal heeft vervolgens de procedure alsnog opgestart. ,,Uit de oude redengevende beschrijving van Kerkewijk 44 en 46 uit 2008 blijkt dat niet alleen de poort behorend bij Kerkewijk 48 had moeten worden meegenomen in de procedure. Daarom zijn Kerkewijk 48 tot en met 54 nu meegenomen in de procedure’’, laat het college weten in een raadsinformatiebrief.

Hiermee wil de gemeente ruimtelijke karakteristieken, cultuurhistorie en archeologie behouden en versterken. Dit geldt voor het gehele blok; voor wat betreft de hoofdvorm, kapvorm en dakbedekking. Bij deze laatste panden van Kerkewijk 48 tot en met 54 heeft de gemeentelijke monumentale status uitsluitend betrekking op alles wat zichtbaar is aan de voorzijde. ,,Een deel van de bewoners had zienswijze tegen de beslissing. Maar hier zijn we uitgekomen’’, geeft wethouder Martijn Beek aan. Hiermee volgt het college het advies van de gemeentelijke monumentencommissie en behoud Veenendaal een karakteristieke uitstraling in dit deel van de straat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie