Afbeelding
Jurgen Hillaert
Column

Niet verder vertellen

27 oktober 2021 om 13:00 Opinie

VEENENDAAL ‘Een geheim is uw slaaf, wanneer ge het bewaart; uw meester, wanneer ge het openbaar maakt.’ (Arabisch spreekwoord)

Ik kon afgelopen donderdag kiezen tussen de wedstrijd Feyenoord - Union Berlin en een avondje politiek. Omdat ik van voetbal houd, koos is voor de raadsvergadering. Een spoeddebat - aangevraagd door 10 partijen - komt niet zo vaak voor in de Veense politiek. De publieke tribune zat dan ook behoorlijk vol. De reden? Er was grote onrust naar aanleiding van een onderzoek wat gemeente Veenendaal in 2018 had laten uitvoeren. Een onderzoek waar andere gemeenten héél bewust van hadden afgezien. Een particulier bureau had in het grootse geheim in kaart gebracht wat zich afspeelde in de Veense moskeeën. De gemeenteraad was hier niet van op de hoogte en moest dit vernemen via een krantenpublicatie in het NRC. Ook de moskeebesturen waren niet gekend in dit onderzoek en waren oprecht gekwetst dat hen niet gewoon de benodigde informatie was gevraagd. Iets wat - als je elkaar vertrouwt - toch de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

Artikel 1 van de Grondwet luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’ Maar hier lijkt nog een lange weg te gaan. Aanhangers van het ene geloof worden eerder in verband gebracht met ondermijnende activiteiten dan anderen. In mijn ogen zou het ondenkbaar zijn dat een dergelijk onderzoek in bijvoorbeeld de Pniël- of Bethelkerk had plaatsgevonden. Thuis of in de kerk hoor je je veilig te wanen en niet bespied. De burgemeester - zélf overigens pas in functie gekomen ná het onderzoek - was zich van geen kwaad bewust. Hij had geen aanleiding om aan te nemen dat het onderzoek onrechtmatig was, maar kon ook niet uitsluiten dat dit wel het geval was. Vrijgeven van het onderzoek kon niet. Staatsgeheim. Dan blijft er weinig debat over.

Youssef Boutachekourt, fractievoorzitter D66 formuleerde het bondig: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het zal veel inzet van gemeente en burgemeester vergen om de goede relatie met het islamitische deel van de Veense bevolking weer te herstellen. Een transparante samenwerking beloven is één. Het waarmaken een heel ander verhaal. Of zoals ze in Rotterdam zeggen: geen woorden maar daden.

door Jurgen Hillaert
Reageren? veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie