Afbeelding
Pixabay

Flinke stijging gemelde woninginbraken in Veenendaal en Rhenen dit jaar

22 oktober 2021 om 05:52 Overig

VEENENDAAL/RHENEN In de eerste negen maanden van dit jaar is er bijna 17 duizend keer ingebroken in een woonhuis. Dat is gemiddeld 59 keer per dag, blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van de politie. 

In de periode van januari tot en met september werden in Veenendaal 106 woninginbraken gemeld, wat neerkomt op 15,8 inbraken per tienduizend inwoners. Dat is een significante stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen registreerde de politie 88 woninginbraken.

Ook in Rhenen was het vaak raak. Daar werd in de eerste negen maanden van dit jaar 32 keer ingebroken, net zoals in Veenendaal 15,8 inbraken per tienduizend inwoners. Ook in deze gemeente was sprake van een stijging. Vorig jaar ging het namelijk nog om 22 inbraken. Landelijk daalde het aantal geregistreerde woninginbraken juist aanzienlijk. 

DONKERROOD Met deze cijfers kleuren beide gemeentes donkerrood op de kaart. In geen enkele andere omliggende gemeente werden meer woninginbraken gemeld. Wel komen Ede, met 166 inbraken (14 per tienduizend inwoners), en Utrechtse Heuvelrug met 71 inbraken (14,2 per tienduizend inwoners) in de buurt. 

In de regio kleuren onder meer Renswoude (10,8 inbraken per tienduizend inwoners) en Buren (7 per tienduizend inwoners), en Wageningen (11,1 inbraken per tienduizend inwoners) lichter op de kaart. 

(Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal geregistreerde woningbraken in de periode van januari tot en met september 2021. Dit getal is afgezet tegen het aantal inwoners om tot een relatief cijfer te komen: het aantal woninginbraken per tienduizend inwoners. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart.)


TOP TIEN Ondanks de stijging komen zowel Veenendaal als Rhenen niet terug in de top tien van wijken (of kernen) waar het vaakst wordt ingebroken in de provincie Utrecht. Die plekken worden voornamelijk bezet door wijken in de stad Utrecht. 

(In deze tabel vind je per provincie de top tien wijken waar het vaakst werd ingebroken.)


LANDELIJK Het aantal woninginbraken is landelijk dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar, zoals te zien is in deze grafiek. Volgens het CBS is deze daling het gevolg van het feit dat mensen sindsdien veel vaker thuis zijn. Dit jaar telde vooral februari, maart en april relatief weinig inbraken. In Nederland gold van 23 januari tot en met 28 april namelijk een avondklok. Na de opheffing van de avondklok nam het aantal inbraken tot en met augustus weer toe, al zijn de aantallen alsnog aanzienlijk lager dan in de afgelopen twee jaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie