Robbert van Oostenbruggen slaat het heuvelrugtuin paaltje de grond in. Samen met Carlijn, Edwin Westenberg, Wilbert Alkemade, Peter Smit van NMU en Roelof de Jong.
Robbert van Oostenbruggen slaat het heuvelrugtuin paaltje de grond in. Samen met Carlijn, Edwin Westenberg, Wilbert Alkemade, Peter Smit van NMU en Roelof de Jong. Jan van den Brink

Heuvelrugtuin bij ‘Ontmoetingskerk’ aan Anjerlaan fraai ingericht

17 oktober 2021 om 15:12 Natuur en milieu

RHENEN Sinds een paar jaar is de Protestantse Gemeente in Rhenen deelnemer in het netwerk ‘Groene Kerken Nederland’. Dit is een verband van kerken die vanuit de overtuiging dat geloof, verduurzaming en zorg voor de aarde alles met elkaar te maken hebben. ‘Groene Kerken’ stimuleren geloofsgemeenschappen om concrete stappen te zetten in verduurzaming. Zorg voor Gods aarde. 

Een van de concrete stappen is onder andere het tuinproject bij de ‘Ontmoetingskerk’ aan de Anjerlaan in Rhenen dat bestaat uit twee hoofdonderdelen: de Heuvelrugtuin realiseren en het hemelwateropvang project. Met veel enthousiasme zijn op zaterdagmorgen 16 oktober meer dan 55 soorten bij- en vlindervriendelijke plantjes gepoot, in totaal boven de 1000 plantjes. Het was een feest voor die vele vrijwilligers om mee te werken. Nu dient de tuin tot rust te komen, in de verwachting dat het volgend jaar een bloeiende tuin is met volop vlinders en bijen. 

PROJECT HEUVELRUGTUIN Meer dan zestig procent van de planten zijn inheems en bij- en vlinder vriendelijk. Er worden geen chemische middelen toegepast. Bemesting is biologisch. De tuin heeft diverse kenmerken die maken dat het een echte heuvelrugtuin is. Een takkenril, geeft beschutting aan vogels en egels. Een graften opbouw zoals op de Laarsenberg met terrassen en steilranden. Op deze graften staan bij- en vlindervriendelijk planten in de liturgische kleuren van het kerkelijk jaar van de ‘Ontmoetingskerk’, groen, paars, wit en rood. Meer dan 55 soorten inheemse vaste planten, dat is hier meer dan 80%. Een zaaiveld met 1- en 2 jarige zomerbloeiers. Een vijver als drinkplaats voor vogels en habitat voor amfibieën en libellen. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met het IVN, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en NMU Utrecht en natuurlijk de OK tuinploeg. 

PROJECT HEMELWATEROPVANG Het op zeven verschillende manieren afkoppelen van het hemelwater. Het dak van de Ontmoetingskerk is bijna 1000 m2. Dat betekent bij een bui van 10 mm 9 m3 water. Voor elk van de negen afvoerpijpen dus een m3 water wat niet werd benut. Sterker nog het liep voor een groot gedeelte in het riool. De ideeën van de ‘Ontmoetingskerk: Een goot van dakpannen’. Opslag met 4 IBC containers van elk 1 m3 die benut wordt voor de terrassentuin. Een vijver (die steeds ververst wordt) met overloop. Het aftappen en over een pergola geleiden van water naar de zuid-oost tuin. Een klinkergoot. Een gewone regenton en een beekloop. Dit project wordt gerealiseerd n samenwerking met Lanny Olie van NLgaat.nu en het waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Rhenen. 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie