Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Dankbaarheid overheerst bij briljanten echtpaar Van de Scheur

16 oktober 2021 om 15:21 Mensen

VEENENDAAL Als kleuters kenden ze elkaar al, het echtpaar Van de Scheur. Gerda was het buurmeisje van Dick en zus van zijn goede vriend Gijs aan het Klein Schutje, wat nu de Valleistraat is. Ze werden later verliefd en trouwden in 1956. Hun 65-jarig huwelijk vierden ze in verzorgingstehuis De Meent. 

door Rick Praamstra

Het 65-jarig jubileum is een beetje een bitterzoete mijlpaal voor het echtpaar. Gerda heeft dementie en wordt verzorgd in De Meent. Dat is verdrietig voor Dick, maar hij bezoekt haar elke dag; hij woont in appartementencomplex Zonnestaete dat tegen De Meent is aangebouwd. Hij ziet haar achteruitgaan, maar waardeert des te meer haar heldere momenten. ,,Als ik bij haar kom en ze zegt tegen mij ‘de kapper heeft je haar netjes gedaan’ of ‘je broek heeft een goede vouw’, vind ik dat heel waardevol.”

De voormalig analist en bedrijfsleider van de voormalige fabriek Recter (maakte onder meer de vruchtensiroop Roosvicee) is niet de man om te tobben. Vol enthousiasme en liefde vertelt hij over zijn vrouw en familie. ,,Ik ben vooral heel erg dankbaar dat we dit jubileum nog samen mochten beleven. Ik voel me gezegend met acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.”

HECHT De familie van de Scheur is hecht; bijna elke dag is er wel bezoek. ,,Laatst kwam er nog een kleinzoon met zijn vriendin helemaal uit Amsterdam.” Elke tweede zondag van de maand kwam altijd de hele familie bij elkaar. Door corona kon dat niet meer. Maar nu de maatregelen versoepeld zijn, zal er nu elke twee maanden in De Meent een bijeenkomst zijn. 

In al die jaren was Gerda als echtgenote, moeder en oma de zorgzame vrouw waar Dick al schaatsend op de Grift (,,We konden zo over het ijs naar Wageningen schaatsen”) ruim 65 jaar geleden verliefd op werd. ,,Ik vond haar zo open en altijd zo belangstellend naar andere mensen. Ze dacht altijd eerst aan anderen.” 

BRIEVEN Dat zorgzame bleek wel toen ze tijdens hun verloving een paar maanden naar de Verenigde Staten toog om haar geëmigreerde zus bij te staan bij haar bevalling. Het briljanten echtpaar stuurde elkaar brieven en hun relatie verstevigde tijdens haar verblijf aan de andere kant van de wereld. Na haar terugkomst trouwden ze. Ondertussen was Dicks jeugdvriend Gijs geëmigreerd naar Australië. ,,Ik verloor een vriend, maar kreeg een echtgenote terug.”

Als Dick denkt aan de mooie momenten die hij samen met Gerda en hun gezin beleefde, herinnert hij hoe hun kleindochter in 2014 cum laude slaagde voor het Gymnasium aan het Christelijk Lyceum Veenendaal. Haar moeder was al ernstig ziek, maar wilde het slagen van haar dochter per se meemaken. In 2015 overleed ze in De Meent. 

RODE DRAAD De rode draad in hun leven is de hechte familieband en De Meent. Gerda woont er, Dick woont nabij, familieleden woonden er. Dick was van 1991 tot 2001 voorzitter van De Meent en het verzorgingstehuis is gebouwd op grond die hij decennia terug in bezit had. De cirkel is rond. Het echtpaar heeft een intens en liefdevol leven met elkaar opgebouwd. ,,We zijn door God aan elkaar gegeven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie