Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Een goed bewaard geheim

20 oktober 2021 om 13:06 Opinie

VEENENDAAL Op minder dan honderd meter van de gemeentegrens van Veenendaal ligt misschien wel het best bewaarde geheim van de regio. En ik bereid u al vast voor, ook na het lezen van deze column zult u het nìet met eigen ogen kunnen gaan bekijken. Het is en blijft tenslotte een geheim. Maar een klein stukje ervan ga ik wel onthullen.

Aan de rand van Veenendaal, in een parkbos achter de MOMO-theaterwerkplaats ligt het geheim verborgen. Voor diegenen die nog nooit van de MOMO-theaterwerkplaats hebben gehoord, dit is een idyllische plek waar kunstzinnige talenten met een hulp- of zorgvraag een podium krijgen om hun artistiek vermogen verder te ontwikkelen. Het terrein heet ‘de 3 Roeien’. Roeien is een verbastering van roeden, een oude lengtemaat. Het terrein waar het theateratelier is gevestigd is 3 roeden lang (1,5 ha.). Iedere zomer wordt hier het minifestival ‘Cultuurland’ georganiseerd. En onderdeel van dit festival is ‘Sculptuurland’. Een tijdelijke beeldenroute - de sculpturen staan er 8 weken - die dit jaar door de kunstenaar Roeland van de Wall Repelaer was vormgegeven: beelden, omlijst met met water en aan water gerelateerde speelse evenementen. Eerdere edities hadden als thema aarde en lucht.

Maar zoals ik in de intro al aankondigde, u zult dit geheim nìet met eigen ogen kunnen gaan bekijken. Afgelopen vrijdag was namelijk de laatste dag van deze tijdelijke expositie. Toch kunt u een klein stukje van de magie ervaren. Ga gewoon eens lang bij ‘de 3 Roeien’; loop door naar achteren over het terrein en duik onder in het feeërieke natuurbos. Terwijl je wandelt onder de bomen, tussen de beeldende kunst, vloeien de geluiden van het bos in elkaar over. Onderweg passeer je een enkel beeld wat de vergankelijkheid van de tijdelijke exposities heeft overleefd. En regelmatig is ook het Rustpunt op het terrein van de theaterwerkplaats geopend, zodat u er ook een kopje koffie of thee kunt nuttigen.  

Alleen de kunst biedt ons de mogelijkheid iets te zeggen, wat wij niet weten. Als ik u nieuwsgierig heb gemaakt, ga zeker eens kijken aan de Renswoudseweg 1. Waar de bossen eeuwig zingen.

door Jurgen Hillaert
Reageren? veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie