Afbeelding
BDUmedia
Column

Het muurtje

14 oktober 2021 om 13:00 Opinie

VEENENDAAL Links van de oprijlaan van het CLV staat al ruim 50 jaar een muurtje. Van dezelfde geglazuurde stenen als het oude schoolgebouw. Met daarop, eveneens in steen maar dan zwart, de naam van de school. Het is maar een halve meter hoog en een meter of drie lang. We hebben het laten staan als symbool voor het oude gebouw en omdat het zoveel heeft meegemaakt. Want in alle stijlperiodes van de afgelopen vijftig jaar hebben leerlingen op dat muurtje gezeten. En tot 2015 zeker ook rokers. Want het is een relaxt plekje, voor de school, met uitzicht op de Kerkewijk. 

In 1968 zaten er leerlingen met t-shirts, sweaters en spijkerbroeken met wijde pijpen. En ook t-shirts met lange mouwen over een blouse heen. Misschien waren er wel leerlingen die pijp rookten, want dat deden mijn oudere broers in die tijd. Zo’n klein, krom pijpje met MacBaren-tabak. En wellicht stond er af en toe een vetkuif met een Kreidler Florett bij het muurtje. Of een witte Puch dan wel zwarte Tomos. 

Rond 1980 werd de kleding op het muurtje kleurrijker, feller dan het paars en bruin van daarvoor. Misschien waren er zelfs wel leerlingen die zich aangetrokken voelden door punk, met bijzondere kapsels en riemen met ijzeren noppen. En vast ook enkele Gothics, in het zwart. Er werden ongetwijfeld sjekkies gedraaid. En of er nooit wiet in zat, daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur. Het was ook de tijd van ‘The wall’ van Pink Floyd, de film met geëngageerde songs, mede gericht tegen de dwang van de school. In die dagen deed de walkman zijn intrede, zodat leerlingen elk hun eigen muziek konden beluisteren. 

In de jaren vanaf 1990 verschenen de leggings en de tuinbroeken bij het muurtje, maar ook minirokjes en naveltruitjes, of gabberkleding en een blaster met housemuziek. 

Vanaf 2001 was die blaster niet meer nodig, want toen verschenen de eerste Ipods. Het was ook de tijd van de pilotenbrillen en spijkerbroeken met lage taille. De leger-look deed zijn intrede en het aantal petten rond het muurtje nam met sprongen toe. Het waren de jaren waarin de scooter aan populariteit begon te winnen en ongetwijfeld stonden leerlingen met hun nieuwe scooter te pronken bij het muurtje. Merkkleding werd steeds belangrijker, waardoor de kosten voor de ouders toenamen. Hier en daar ging het geluid op dat schooluniformen zo gek nog niet waren, om die verschillen te voorkomen. Zover kwam het bij het muurtje en de rest van de school nooit. 

Vanaf 2015 is roken op het terrein van de school verboden. Dus ook op het muurtje. Het valt af en toe niet mee om dat te handhaven, want het is zo’n relaxte plek.

Vorige week nam ik een vertederend beeld waar, waar ik mee afsluit. Een moeder gaf haar baby’tje de fles op ons muurtje. Is er een mooier toekomstsymbool denkbaar?

door Willem de Vos, rector CLV

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie