Ruud van der Vliet was twintig jaar penningmeester van de PvdA Veenendaal. Hij heeft zorgen over de toekomst van de partij.
Ruud van der Vliet was twintig jaar penningmeester van de PvdA Veenendaal. Hij heeft zorgen over de toekomst van de partij. PR

‘Ik zie de toekomst van de PvdA somber in’

19 oktober 2021 om 07:14 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL Ruud van der Vliet is liefst twintig jaar penningmeester van de PvdA Veenendaal. Hij vierde onlangs dit vierde lustrum. Tegelijkertijd stopt hij er mee. Daarom aan hem een aantal vragen.

Ruud is geboren in Amsterdam in 1939. ,,Mijn vader reed op een vrachtwagen melkproducten van de fabriek naar de melkboeren. Mijn moeder was werkster naast het huishouden en de zorg voor drie kinderen waarvan ik de oudste ben. Na de middelbare school ging ik naar de hogere zeevaartschool voor de opleiding radio-officier (marconist). Van 1960-1968 heb ik als zodanig gevaren voor Radio Holland bij diverse rederijen. Na 1968 ben ik bij de Radio Controle Dienst van de PTT gaan werken als technisch toezichthouder.”

OPKOMEN Ruud is sinds 1977 lid van de PvdA in Veenendaal. Hij werd al direct penningmeester en vervulde ook de functie van secretaris. ,,Bij gebrek aan beter”, verduidelijkt hij. Wat sprak en spreekt je aan in de sociaal-democratie? Ruud: ,,Voornamelijk het opkomen voor mensen die hulp nodig hebben. Zoiets als een lidmaatschap van de vakbond. Dus een partij die onder andere voor mijn belangen op komt.”

ACHTERBAN Hoe kijk jij aan tegen de huidige ontwikkelingen van de PvdA? Maak je je zorgen? ,,Tegenwoordig zie ik voor de PvdA op lokaal niveau een sombere toekomst. Volgens mij gaan lokale partijen een meerderheid vormen misschien met uitzondering van leden van het confessionele blok die worden aangestuurd door de kerken. Denk dat dat ook het probleem van de PvdA is, dat er geen achterban is die uit gelijkgestemde organisaties komt. Denk daarbij aan het NVV en de jeugdbeweging AJC.”

VERDWIJNEN Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Een prognose geven over het aantal zetels voor de PvdA, wil hij niet. Ruud: ,,Ik ben bang dat we wel eens zullen kunnen verdwijnen, tenzij mevrouw Ploumen met haar fractie spectaculaire dingen voor elkaar zou krijgen. Wat ik niet verwacht overigens.” Ruud houdt zich op dit moment vooral bezig met lezen. ,,Maar ik heb veel aan modelbouw gedaan. Schepen, vliegtuigen en poppenhuizen. De belangstelling voor het vliegen met de paplepel binnen gekregen. Ging met mijn vader op zondag vaak naar Schiphol om de bedrijvigheid daar te bewonderen. Mijn studie op de zeevaartschool hield daar ook verband mee.”

WIJ EN ZIJ Stel dat je wethouder sociaal domein/minimabeleid was. Wat zou je willen veranderen? ,,Vooral het integreren van mensen met een achterstand. Geen wij en zij-denken.” Je hebt aangegeven te stoppen met je bestuurderselite van de PvdA. Val je in een zwart gat? ,,Bestuurderselite? Kom nou! Voelde me ook geen bestuurder en elite al helemaal niet. Paste alleen op de centjes, soms weleens te krenterig volgens sommigen. Had kennelijk vadertje Drees voor ogen: 1 biscuitje bij de thee. Dat is overigens ook het probleem bij de club: te veraf staan van de mensen waarvan men de belangen zegt te behartigen. Maar er komt geen zwart gat voor mij. Er is altijd wel wat thuis te doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie