Woningen met zonnepanelen in Veenendaal
Woningen met zonnepanelen in Veenendaal Patrimonium woonservice

ONDERZOEK PATRIMONIUM WOONSERVICE Huurders: “Energie besparen voor lagere woonlasten”

4 oktober 2021 om 16:58 Wonen Deel je nieuws

Besparen op de woonlasten is voor de meeste huurders van sociale huurwoningen in Veenendaal de belangrijkste reden om zuinig om te gaan met energie. En een meerderheid vindt de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van woningen belangrijker dan duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek dat Patrimonium woonservice uitvoerde in het kader van de Weken van duurzaam Veenendaal. Ruim 300 huurders namen deel aan het onderzoek.

In het landelijke klimaatakkoord zijn ook voor woningcorporaties afspraken vastgelegd. Bij 86% van de huurders is dat niet bekend, blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste opdracht die de corporaties hebben gekregen is het duurzamer maken van hun woningen. Bijvoorbeeld door ze goed te isoleren, zonnepanelen aan te brengen, gasloos koken mogelijk maken en te zorgen voor circulariteit.

Lagere woonlasten

Ondertussen moeten woningcorporaties ook zorgen voor voldoende, goede en betaalbare woningen. En voor een woonomgeving die schoon, heel en veilig is. Voor al die taken hebben de woningcorporaties niet voldoende geld. Ze moeten dus keuzes maken. Patrimonium legde die keuzes in het onderzoek voor aan haar huurders.

Beschikbaarheid van sociale huurwoningen wordt door de huurders voor het eerst sinds jaren belangrijker genoemd dan betaalbaarheid. Begrijpelijk, gezien de vele publiciteit rond de wooncrisis in Nederland. Maar ook de vraag naar aandacht voor betaalbaarheid blijft onverminderd hoog. Veel panelleden geven aan moeilijk rond te kunnen komen. Kwaliteit wordt als derde belangrijke onderwerp genoemd en onderaan staan leefbaarheid en (op afstand) circulariteit. Duurzaamheid komt op de vierde plaats. En de aandacht van de verhuurder voor duurzaamheid vinden huurders vooral belangrijk als dat leidt tot lagere woonlasten.

Prijzen winnen

Het onderzoek is onderdeel van de activiteiten die Patrimonium samen met de Veenendaalse Woningstichting (VWS) organiseert tijdens de Weken van duurzaam Veenendaal. Zij dagen hun huurders uit energie te besparen en oplossingen te bedenken voor een duurzamer Veenendaal. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen. Patrimonium en VWS nemen ook deel aan de Informatiemarkt Duurzaam Wonen, op zaterdag 9 oktober, van 11 tot 15 uur, in het gemeentehuis van Veenendaal. Kijk voor meer informatie op www.patrimonium.nl/duurzaamheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie