Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Wouter van Dijk

Betere scheiding resulteert in flink minder restafval in Rhenen

24 september 2021 om 12:30 Natuur en milieu

RHENEN ‘Samen op weg naar minder afval’ heeft in de eerste maanden van dit jaar al een resultaat opgeleverd van vierhonderd ton minder restafval. ,,Dit hebben we samen gedaan! Een inzet van overheid en de inwoners van Rhenen. Het laat ook zien dat de mensen beter met hun afval om willen gaan’’, aldus wethouder Peter de Rooij. De gemeente zal de komende tijd nog meer sturen op het beter scheiden van afval.

Hierin zit de winst voor Rhenen. Het scheiden aan de bron leverde vorige jaar een percentage van 68 procent op, deze eerste maanden van 2021 al 72 procent. ,,We zien dat mensen niet alles meer bij het restafval doen; eerder zat hier zelfs puin tussen. De vermindering van vierhonderd ton zien we in een stijging van gescheiden ingezameld GFT, glas en papier. Wat nog veel beter zou kunnen is het apart inzamelen van Plastic, Metaal en Drinkkartonnen (PMD). Veel mensen denken dat we hier alleen plastic scheiden, maar ook bijvoorbeeld blikjes en melkpakken mogen erbij.’’ Rhenen heeft eerder al een sorteerwijzer verspreid en op basisscholen komt een project over afvalscheiding.

LUIERS De gemeente heeft verder in een inventarisatie geconcludeerd dat er veel luier- en incontinentiemateriaal in het restafval zit. Dit kan vier tot vijf procent stijging geven in het bronscheidingspercentage door het apart in te zamelen. Hier wil Rhenen nog voor het eind van het jaar een oplossing voor hebben. Het streven is naast de 75 procent bronscheiding in 2030 de 187 kilogram restafval per inwoner te verlagen tot 30 kilogram per inwoner. ,,We zijn afgelopen februari gestart door maar eens in de vier weken het restafval op te halen en in de ondergrondse container kan je maximaal zestig keer per jaar een zak restafval storten.’’

MAXIMUM Dit heeft voor enkele mensen wel problemen opgeleverd. Inwoners hebben de gemeente gebeld dat hun aanbiedpas is geblokkeerd, omdat zij het maximum al hebben bereikt. ,,De gemeente gaat hier in dit overgangsjaar soepel mee om. We leggen inwoners uit dat zij met beter scheiden minder restafval hoeven aan te bieden. En we verhogen hun pas met enkele keren om tot het einde van het jaar wel te kunnen storten’’, geeft een gemeenteambtenaar aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie