Direct naast de Prattenburglaan is het enige 'kleine bosje' van Veenendaal te vinden.
Direct naast de Prattenburglaan is het enige 'kleine bosje' van Veenendaal te vinden. Martin Brink

Het enige Tiny Forest van Veenendaal ligt er desolaat bij

25 september 2021 om 07:07 Natuur en milieu

VEENENDAAL Tussen de Varenmos en de Prattenburglaan in de wijk Petenbos ligt een Tiny Forest, een ‘klein bosje’ in goed Nederlands. Het ligt in de hoek van een groot speelterrein. Het is de bedoeling dat het  intensief gebruikt wordt door schoolklassen en kinderen. Om er eetbare vruchten te plukken bijvoorbeeld of om te leren over de gewassen. Het tegengestelde is nu echter het geval. Het biedt een zeer desolate indruk: niet onderhouden en beslist niet uitnodigend.

door Martin Brink

Dat was wijkbewoonster Janka Marbus ook al opgevallen. ,,Ik heb destijds bij de presentatie in De Burcht, ik was er met andere mensen van Wijs met je Wijk, al aangegeven dat het niet zou werken en dat het zonde van gemeenschapsgeld is. En dat het misschien verstandiger zou zijn om kinderen wat groente of tomaten te laten planten, zodat ze weten dat die niet zomaar bij de supermarkt vandaan komen.”

Zij laat verder weten: ,,Een aantal jaren geleden is in Veenendaal tussen de Varenmos en de Prattenburglaan met veel bombarie en gemeentegeld een Tiny Forest’ aangelegd, zogenaamd om kinderen te laten genieten van een bos (dat op een paar meter verderop heel erg groot groeit). Ik woon in de wijk en loop er met enige regelmaat langs maar ik zie er nooit kinderen genieten of in dat forest werken. Voor zover ik het kan zien, is het gewoon een stuk opeen geplante struiken…” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het bosje, links, ligt in de hoek van een groot terrein. - Martin Brink

Hoe zit het nou precies? Inderdaad is het zo dat het er nogal triest uitziet, niet onderhouden lijkt en daarmee ook niet uitnodigt om er te verblijven. Het enige pad er doorheen kent uitsparingen waar mens en dier iets achter kunnen laten. Kortom: het is er geen aangenaam verblijf. Het geeft eerder een naar gevoel.

,,Het ligt in de hoek van een groot speelterrein met speeltoestellen”, zegt Marbus. ,,Daar zien we altijd wel kinderen met moeders. Maar dit compacte bosje waar de struiken er flink bovenuit groeien? Die wordt simpelweg gemeden.” 

Nancy Teunissen, woordvoerder van de gemeente Veenendaal, legt een en ander uit. ,,Op initiatief van een aantal actieve inwoners is eind 2019 het Petenbosje is aangelegd. Naast dat het een klein inheems bosje is met buitenlokaal/ ontmoetingsplek, is er ook een strook aangeplant met eetbare struiken zoals bessen. Het is door de gemeente Veenendaal gefinancierd vanuit het oogpunt van vergroening.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Op een infopaneel wordt duidelijk gemaakt wat het bosje precies inhoudt. - Martin brink

Het minibos moet een leefomgeving voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren zijn maar ook een prettige plek voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. IVN Veenendaal is bij het hele proces betrokken geweest. Het eerste deel van het traject was de aanleg van het bosje met de kinderen van de nabijgelegen school in november 2019. Het tweede deel omvat een educatief deel.  De leraren op de school zouden van het IVN een workshop krijgen, met educatiepakket, waarmee ze in het buitenlokaal de kinderen natuurlessen kunnen geven. Teunissen: ,,Vanwege corona is dit nog niet van de grond gekomen en wordt het bosje dus ook nog niet gebruikt voor die lessen.”

Het Petenbosje is het enige Tiny Forest in Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie