Afbeelding
Martin Brink

Kenmerken oude Salvatorschool komen terug in nieuwe woningen

23 september 2021 om 15:22 Nieuwbouw

VEENENDAAL De hoekwoning van acht nieuwe rijwoningen aan de Patrimoniumlaan moet kenmerken krijgen van de oude Salvatorschool. Dit gebouw is niet meer als zodanig in gebruik en de gemeente wil op het voormalige schoolterrein totaal twaalf nieuwe woningen toestaan. Het huidige pand staat in een L-vorm aan de Patrimoniumlaan en Adriaen van Ostadelaan. Van de nieuwe huizen staan er acht voorgesteld aan de eerste straat en een viertal aan de andere om deze vorm enigszins te houden.

Dit past ook in het stedenbouwkundige waardevolle gebied van het Franse Gat. Een buurt in de grotere wederopbouwwijk waar de Sint-Salvatorkerk en Salvatorschool in 1954 zijn gebouwd. Het is de bedoeling dat, ondanks dat de school niet behouden blijft, kenmerken in de nieuwbouw terugkomen. Het schoolgebouw heeft een middelhoge waarde gekregen wat betreft stedenbouw en bouwkunst. Daarom wil Veenendaal de hoofdvorm en het gevelbeeld in de nieuwe woningen in stand houden. Dit gaat dan om de entree aan de Adriaen van Ostadelaan. ,,Deze groene deur komt als element in de gevel op dezelfde plek terug in de hoekwoning’’, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher. En tevens de details in het metselwerk erboven.

Het nieuwe bouwplan voorziet verder in veel meer groen, omdat tussen de twee rijen huizen ruimte is voor tuinen en ook achter de woningen is niet langer een plein. Een deel is voor parkeren bestemd en een ander deel wederom voor tuinen. De huizen sluiten aan bij de bestaande woningen van de twee straten en passen volgens de gemeente met maatvoering en bouwwijze bij de karakteristiek van de omgeving. Een eenvoudige, traditionele vormgeving.


Foto: Gemeente Veenendaal

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie