Wethouder Dylan Lochtenberg wil graag de zorgen over winkelverplaatsingen wegnemen.
Wethouder Dylan Lochtenberg wil graag de zorgen over winkelverplaatsingen wegnemen. Gemeente Veenendaal

Wethouder: ‘Van dwang verhuizing ondernemers is geen sprake’

18 september 2021 om 14:26 Winkels

VEENENDAAL Een artikel in deze krant met als kop ‘Ondernemers furieus over plannen’, wekt ten onrechte de suggestie dat de gemeente Veenendaal detaillisten ‘wegpest’ uit de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied. Wethouder Dylan Lochtenberg wil de negatieve emoties rondom transformatie en verplaatsing van winkels graag wegnemen.

door Marco Diepeveen

In het stuk komen winkeliers aan de Patrimoniumlaan aan het woord. Eén van hen beweert dat ‘de gemeente, de grote pandeigenaren en makelaars verschillende redenen aanhalen om ons hier weg te krijgen. Zoals: de samenleving verandert, er wordt meer online gekocht en er vallen gaten in het winkelbestand van de aanloopstraten.’ De gemeente zou opdracht hebben gegeven aan bedrijfsmakelaars om winkeliers ‘op een listige manier’ weg te krijgen. De Patrimoniumlaan zou ‘leeglopen’. Maar cijfers van onderzoeksbureau Locatus tonen aan dat er van de 76 winkelpanden er slechts 4 leegstaan.’

EIGEN AFWEGING ,,Dat er sprake zou zijn van enige dwang, ontkrachten wij ten zeerste”, benadrukt wethouder Dylan Lochtenberg. ,,De gemeente kent een stimuleringsregeling om winkeliers buiten het centrum te bewegen naar het kernwinkelgebied. Dat is geen verplichting, alleen verleiding. De individuele winkelier maakt zelf de afweging: bedrijfsbeëindiging, winkelverplaatsing of continuering. Met de tijd kunnen zakelijke behoeften veranderen. Het gaat om privaat eigendom. Daar kan de gemeente niet op sturen. Van achterkamertjespolitiek en ‘listig wegpesten’ is geen enkele sprake. We zijn zuinig op onze ondernemers.”

Financiële steunmaatregelen moeten het voor winkeliers in de aanloopstraten en in de wijken aantrekkelijker maken om te verhuizen naar het centrum van Veenendaal. Zo kan een ondernemer subsidie krijgen tot maximaal 75 procent van de verhuiskosten tot maximaal 10.000 euro per aanvraag. Daar staat tegenover dat hij een huurcontract in het centrum afsluit voor minimaal twee jaar. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een bestaand winkelpand te transformeren tot zelfstandige woning. Ook hiervoor is subsidie beschikbaar, aan te vragen tot 1 januari 2022. De gemeentelijke verplaatsingscoach Marian Langbroek denkt mee, begeleidt de processen en bemiddelt tussen de partijen.  

Van ‘listig wegpesten’ en achterkamertjespolitiek is geen enkele sprake. We zijn zuinig op onze ondernemers

SMEEROLIE ,,Als gemeente stellen we ons bereidwillig op bij transformatie en verplaatsing. Vaak rusten er meerdere bestemmingen op panden in de aanloopstraten. Ook springen we – binnen de regelgeving – vrij flexibel om met vergunningen. Na twee jaar leegstand van een winkelpand heroverwegen we de bestemming.” De stimuleringsregeling voor detaillisten en de verplaatsingscoach fungeren als smeerolie om iedereen op de juiste plek te krijgen dan wel te houden. Het creëren van een win-winsituatie voor alle partijen.

,,Ons programma Vitale Binnenstad beschrijft de ambitie voor een complete en comfortabele binnenstad. De stimuleringsregeling helpt om het centrum aantrekkelijker te maken en leegstand daar te bestrijden”, vervolgt Lochtenberg. ,,Gaten in winkelstraten verminderen de uitstraling en de aantrekkelijkheid voor centrumbezoekers, waar ook de zittende winkeliers last van hebben. Leegstand kan leiden tot verloedering. De binnenstad van Veenendaal moet een dynamisch en levendig centrum blijven voor verblijf, ontmoeting en beleving. Detailhandel, cultuur, horeca, ambachten, vrije tijdsbesteding: alles versterkt elkaar en profiteert van elkaar.” 

De leegstand in het centrum bedroeg dit voorjaar 16,2 procent. ,,Veenendaal kent een overschot aan winkelmeters. Daarom worden nieuwe meters retail zoveel mogelijk geweerd uit nieuwbouwplannen. Structureel daalt de behoefte aan winkelruimte. Met het programmaplan Vitale Binnenstad willen we daarom ten minste 10.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte transformeren.”

INBREIDING Het opraken van nieuwbouwlocaties in Veenendaal speelt ook een rol. Overal groeit de gemeente tegen haar fysieke grenzen aan. Steeds vaker wordt daarom gekozen voor inbreiding in plaats van uitbreiding. Tel daarbij op de enorme druk op een uiterst krappe woningmarkt. Ideaal zijn daarom voor woningbouw vrijkomende winkelpanden. De wethouder: ,,Ik ben niet somber gestemd over de toekomst van de fysieke detailhandel. Zelfs in het afgelopen coronajaar zijn er nog nieuwe zaken in Veenendaal geopend. Met faillissementen valt het verrassend mee. De behoefte aan ontmoeting en beleving blijft altijd bestaan. Je wilt iets bekijken, vastpakken, vergelijken. Winkeliers vertellen mij dat hun klanten weer terugkeren en de klandizie stijgt.”

De verbouwings- of verplaatsingssubsidie geldt voor ondernemingen en panden die gelegen zijn buiten het kernwinkelgebied of buurtwinkelcentra. Wie minder dan 100 vierkante meter transformeert, ontvangt maximaal 10.000 euro. Voor meer dan 300 staat maximaal 30.000 euro klaar. Voor verplaatsing keert de gemeente een maximum van 10.000 euro uit per ondernemer.

Zie ook veenendaal.nl/aanvragen-en-regelen/subsidie-aanvragen-voor-verplaatsing-of-transformatie-onderneming/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie