Afbeelding
MudMasters

Gerard uit Veenendaal gaat ploeterend door de modder voor het goede doel

20 september 2021 om 09:04 Maatschappelijk

VEENENDAAL Een marathon lopen over een vlakke weg is niet voor iedereen weggelegd. Maar je hebt altijd nog een overtreffende trap. Gerard van Manen uit Veenendaal zoekt die overtreffende trap op. Zaterdag 25 september loopt hij de MudMasters marathon in Biddinghuizen. Dat doet hij voor het goede doel, Mercy Ships.

De MudMasters marathon is niet zomaar een marathon: het is er een die je rennend, zwemmend, kruipend door de modder, klimmend over obstakels aflegt. ,,Tijdens de eerste coronagolf kwam ik zonder werk te zitten. Ik ben er van overtuigd dat alles wat in levens gebeurt geen toeval is. De gedachte kwam bij mij op om van mijn favoriete 5 km hardlopen een nieuwe uitdaging te maken: sportieve doelstellingen combineren met steun voor goede doelen”, legt Van Manen uit. 

,,Het begon met een halve marathon (21,1 km) voor KiKa. Daarna volgde 16 km Mud Masters voor HandicapNL en ik sloot af met mijn tweede halve marathon voor ALS Nederland. Een logische stap is een volledige marathon: 42,195 km. Ik ga vaak op zoek naar mijn grenzen. Daarom heb ik besloten om geen standaard marathon te lopen. Ik ga 42.195 meter kruipen, rollen, rennen, zwemmen tijdens de Mud Masters marathon 2021.”

DOEL ,,Ik loop de Mud Masters marathon voor Mercy Ships, die met ziekenhuisschepen medische zorg verlenen in Afrika, en daar ook artsen opleiden”, vervolgt de Veenendaler. Van Manens grote doel was om per gelopen kilometer (in totaal 42,195 km) 100 euro op te halen voor Mercy Ships. Dit bedrag heeft hij inmiddels ruimschoots binnen gehaald. Daarom heeft hij zijn doel bijgesteld: 4.219,50 euro voorziet in ongeveer 85 staaroperaties in Afrika, maar Gerard van Manen wil nu graag 100 staaroperaties mogelijk maken. Daarvoor heeft hij 5.000 euro nodig.

,,De mensen in Afrika hebben niet de keuze dat ze geboren zijn waar ze zijn geboren; dat motiveert mij om voor hen in actie te komen. Het mooie van Mercy Ships is dat ze met hun ziekenhuisschepen een compleet programma bieden waar ze aanmeren. Ze varen ergens naartoe waar ze nodig zijn en geven lokaal niet alleen medische zorg, maar ook onderwijs. Mercy Ships laat chirurgen achter die nieuwe vaardigheden opgedaan hebben en daardoor op hun beurt weer meer mensen kunnen helpen. Het bezoek van het schip heeft een blijvende impact.”

Over Mercy Ships Holland
Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die sinds 1978 kansarme mensen - ongeacht leeftijd, ras, geslacht of religie - in de allerarmste ontwikkelingslanden voorziet van gratis medische zorg en ontwikkelingsprojecten. Dit doet Mercy Ships met behulp van de Africa Mercy, ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip. De bouw van een nieuw ziekenhuisschip, dat samen met het huidige in Afrika gaat dienen, is op dit moment in de afrondende fase.
Onze schepen worden bemand door vrijwilligers uit meer dan 60 landen, met een gemiddelde van meer dan 1200 vrijwilligers per jaar. Professionals zoals chirurgen, tandartsen, verpleegkundigen, trainers in de gezondheidszorg zetten zich belangeloos in voor operaties ter correctie van een groot aantal aandoeningen bij kinderen en volwassenen. Aan wal wordt tandheelkundige hulp gegeven, gecombineerd met training en onderwijs in gezondheidszorg en landbouw. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de impact doorgaat, lang nadat de Africa Mercy is weggevaren.
Naast de medici werken aan boord ook leraren, koks, zeelieden, ingenieurs en landbouwkundigen, zonder één cent te ontvangen, mee aan het grote doel: medische zorg verlenen aan de allerarmsten. Mensen die afgeschreven zijn een nieuw gezicht, een identiteit en een nieuw leven geven. Met 16 nationale kantoren en een Afrika-bureau probeert Mercy Ships levens van individuen te veranderen en landen één voor één te dienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie