Afbeelding
Archief BDUmedia

Emoties over windmolens laaien hoog op

10 september 2021 om 14:12 Maatschappelijk

VEENENDAAL/REGIO Wel of geen windmolens, dat is de vraag die inwoners van het buitengebied tussen Overberg, Veenendaal en Renswoude uit de slaap houdt. Donderdagavond konden ze bij de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hun zorgen uiten en hun bezwaren toelichten. Dat ging er niet altijd even zachtzinnig aan toe. Soms werd er niet op de bal maar op de man gespeeld. Volgens SGP-er Gijsbert Doornenbal deed dat afbreuk aan goed onderbouwde argumenten. 

door Michiel Schaaij

Het plan om het gebied ten noordoosten van Overberg en ten zuiden van de A12 aan te wijzen als zoekgebied voor windturbines, doet de emoties van bewoners hoog oplaaien. Wethouder Rob Jorg (VVD) zegt dat de 240 meter hoge windmolens alleen worden toegestaan als dit ,,geen ontoelaatbare effecten heeft op de gezondheid van omwonenden”. Inwoners  van het gebied zijn er echter niet gerust op.  

MISLEIDEND Inspreker Michiel Malotaux uit Veenendaal zei dat hij de term zoeklocatie misleidend is en dat beter over een aanwijslocatie gesproken kan worden. Hij beschuldigde de gemeente Utrechtse Heuvelrug ervan, de bewoners van Overberg en Veenendaal-West te minachten. Volgens Malotaux zijn er in Driebergen meer voorstanders van windenergie te vinden en daarom stelde hij voor om de windmolens te plaatsen in de omgeving van kasteel Sterkenburg en landgoed Bornia. 

INSINUATIE Dat het verzet tegen de komst van windturbines grimmiger wordt, bleek onder andere uit een inspraakreactie van Gerrit Bulten uit Veenendaal. Die kondigde aan dat hij Heuvelrugbestuurders persoonlijk aansprakelijk gaat stellen voor materiële en immateriële schade, als er daadwerkelijk windmolens bij Overberg geplaatst worden. Bovendien deinsde Bulten niet terug voor een insinuatie over veronderstelde belangenverstrengeling van de kant van VVD-wethouder Rob Jorg. 

EMOTIES Na afloop van de hybride raadsbijeenkomst laakte D66-raadslid Erik van Buiten deze en andere persoonlijke aanvallen. ,,Het zullen de emoties zijn, maar dat mag best wel minder. Wie bloed wil zien, kan beter naar een gevecht van Badr Hari gaan”, aldus Van Buiten op Twitter. Ook commissielid Gijsbert Doornenbal (SGP) vond de verdachtmakingen onnodig. 

ONDERZOEK In een aantal meer inhoudelijke inspraakreacties werd donderdagavond bezwaar gemaakt tegen de laagfrequente geluidsoverlast van windmolens en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s. Het ontbreken van deugdelijk onderzoek naar de gevaren zou voldoende reden moeten zijn om voorlopig af te zien van de plaatsing van windturbines, aldus de insprekers. 

BALANS De keuze voor Overberg wordt door tegenstanders als eenzijdig ervaren, zo bleek. Opvallend genoeg pleitte ook de coöperatie Heuvelrug Energie er als voorstander van windmolens voor, om het Nationaal Park niet langer uit te sluiten als zoekgebied. Maar de coöperatie benadrukte nog eens het belang van een goede balans tussen zonne-energie en windenergie. Volgens Heuvelrug Energie is de kans groot, dat netbeheerder Stedin niet in staat is om gedurende het gehele jaar de opgewekte zonnestroom op het net te verwerken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie