Veenendaler Gökhan Çoban: ‘Twee of drie zetels haalbaar’

28 november 2016 om 11:57 Politiek

VEENENDAAL - Veenendaal is een nieuwe politieke beweging rijker. Het van D66-afgesplitste raadslid Gökhan Çoban heeft zich aangesloten bij de beweging Denk. “Ik ben zeker geen zetelrover.”

Door Danny van Zeggelaar

Fractie D66

Gökhan Çoban komt uit de fractie van D66, maar toen de partij een motie van wantrouwen tegen wethouder Beckerman leek te steunen, vertrok Çoban. Sindsdien is hij als ‘fractie Çoban’ lid van de raad. Een zetelrover noemt hij zich niet. “Ik ben met voorkeursstemmen gekozen bij de verkiezingen in 2014.” Sinds zijn aanmelding bij Denk krijgt heel veel reacties, zowel positief als negatief. Op Twitter heeft hij al een paar mensen geblokkeerd wegens bedreigingen. “Wellicht doe ik nog eens aangifte.”

Turkse beweging

Denk aan de beweging Denk en menig Veenendaler zal direct denken aan Sylvana Simons of de twee Turkse Kamerleden Kuzu en Ozturk. Over allerlei Turkse kwesties waar zij regelmatig over spreken, wil Çoban het niet hebben. “Dat heeft niets met Veenendaal te maken”, vindt hij. Liever spreekt Çoban over “het nieuwe geluid” dat hij met Denk Veenendaal wil uitdragen, waarin anti-discriminatie en opkomen voor minderheden de speerpunten lijken te zijn. “We vinden het heel belangrijk dat iedereen zelf zijn cultuur kan vormen. Er is in Nederland niet één dominante cultuur. Veel mensen met een migrantenachtergrond voelen zich tot ons aangetrokken. Diversiteit is een kracht en zeker geen bedreiging.”

Geïnteresseerd in Denk

Toen Çoban campagne voerde in 2014 voor zijn verkiezing in de gemeenteraad, kwam hij in aanraking met veel mensen, vooral uit de migrantenhoek. Veel van die mensen zijn nu geïnteresseerd in Denk, weet Coban. “Bijna alle mensen die mij hebben geholpen met mijn campagne toen, zeiden dat ze komend jaar op Denk gaan stemmen met de verkiezingen. Het partijprogramma was voor mij de doorslag om mij aan te melden bij de beweging. Het staat bol van punten waar de partij vóór is. Dat is gedurfd.”
Çoban komt van D66 af. Op een paar punten, zo zegt hij, zal zijn fractie Denk Veenendaal wel verschillen van wat D66 zei. Hij wil er nog niet zoveel over kwijt, maar zegt er wel bij dat zijn partij voor de bouw van sociale huur- en koopwoningen, als daar behoefte aan is.

Zetels

Çoban hoopt met zijn partij in 2018, als er opnieuw verkiezingen zijn, een middelgrote partij te worden. “Twee of drie zetels moeten haalbaar zijn. Ik verwacht ook dat onze deelname het opkomstpercentage positief kan beïnvloeden, omdat er weer een partij is die voor een kiezersgroep opkomt die anders niet stemt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie