Veenendaler Arthur Ike: al dertig jaar legt hij uitvaarten vast. Een bijzonder lustrum. (Foto: Promotie AR Video
Veenendaler Arthur Ike: al dertig jaar legt hij uitvaarten vast. Een bijzonder lustrum. (Foto: Promotie AR Video

AR Video Veenendaal: al dertig jaar ‘onzichtbaar aanwezig’ op uitvaarten

12 april 2017 om 10:14 Zakelijk

Door Christine Dijk
VEENENDAAL - Terugkijken op een spetterend bedrijfsfeest, een prachtige huwelijksdag, een sportevenement of… een passend afscheid? AR Video uit Veenendaal is gespecialiseerd in het maken van videoreportages. Al dertig jaar lang.

Bruiloften

Arthur Ike is de man achter de camera(’s) en marketing bij AR Video, terwijl Ronald Dohmen verantwoordelijk is voor de administratie en algemene ondersteuning: “In het begin was ik vooral bezig met het vastleggen van bruiloften en feesten”, vertelt Arthur. “Rond 1992 kreeg ik een aanvraag om een begrafenis vast te leggen. Er waren familieleden in het buitenland die niet aanwezig konden zijn en daar intens verdrietig over waren. Het was wennen om zulke opdrachten uit te voeren, maar als je ziet hoeveel een mooie reportage van de herdenking van een geliefd familielid kan betekenen, is het dankbaar en zinvol werk.”

Vele uitvaarten

Sindsdien zijn vele uitvaarten gevolgd. Bijvoorbeeld omwege kinderen die te klein zijn om alles mee te krijgen, gezinsleden die in het ziekenhuis en er niet bij kunnen zijn of mensen die voelen dat ze in de maalstroom van emoties hun houvast verliezen en graag alles nog eens willen terugzien. Niet om te blijven hangen in hun verdriet, maar om het verlies een plek te kunnen geven.

Hoeveel uitvaarten Arthur sinds die eerste keer heeft vastgelegd? “Dat moeten er tussen de 700 en 900 zijn”, zegt hij. “Ik weet ze stuk voor stuk terug te halen in mijn herinnering. Er zijn er bij die me niet onberoerd lieten: uitvaarten van jonge kinderen, mensen die bij een verkeersongeval omkwamen, zelfs een echtpaar dat tegelijkertijd het leven liet..”. Hij moet soms echt even omschakelen. “Laatst had ik ‘s morgens een uitvaart in Putten en ‘s middags moest ik naar een bruiloft. Dat is een contrast.” Van tevoren wordt, meestal via de uitvaartondernemer, afgesproken wat gefilmd wordt: van het sluiten van de kist tot en met de eigenlijke teraardebestelling.

Webcam

“Er zijn crematoria waar via een webcam de ceremonie opgenomen wordt. Dat is echter niet-dynamisch en niet te vergelijken met wat wij leveren, mooi gemonteerd en met muziek”, vertelt Arthur.
Wie de site van AR Video bekijkt, leest daar talrijke reacties van familieleden die dankbaar terugkijken op de uitvaart die ze als in een roes beleefden. Eén van de reacties vermeldt: “Op de dag zelf ben je vooral met je eigen emoties bezig en gaat er veel langs je heen. De film geeft zo’n meerwaarde, omdat die een beeld geeft van het geheel.”

Voor vragen: AR Video, Regge 10, Veenendaal, 0318-540228 en terugkijkenopeenpassendafscheid.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie