Wethouder Arianne Hollander op haar wethouderszetel in de gemeenteraadzaal vanwaar zij acht jaar lang Veenendaal bestuurde. (Foto: Jaap Pilon)
Wethouder Arianne Hollander op haar wethouderszetel in de gemeenteraadzaal vanwaar zij acht jaar lang Veenendaal bestuurde. (Foto: Jaap Pilon)

Wethouder Arianne Hollander keert niet meer terug

10 april 2018 om 09:56 Algemeen

Door Jaap Pilon

Veenendaal - Acht jaar lang was zij de wethouder van ruimtelijk beleid en veiligheid van de gemeente Veenendaal. Ook de portefeuille verkeer, vervoer en cultuur heeft zij een aantal jaren onder haar hoede gehad. Vorige week besloot Arianne Hollander (51) haar politieke loopbaan te beëindigen. Veenendaal verliest in haar een degelijke “no nonsens” bestuurder die het debat in de raad niet schuwde. Niet in het minst vanwege haar uitmuntende dossierkennis.

Onverwacht

Het besluit van Arianne Hollander, die sedert 2005 als raadslid en vanaf 2010 als wethouder namens de VVD deel uitmaakte van het gemeentebestuur van Veenendaal, kwam voor insiders en de buitenwereld geheel onverwacht. Zij was tijdens de laatste verkiezingscampagne voor de lokale verkiezingen weliswaar geen lijsttrekker voor de VVD, maar stond wel op de negende plaats op de kieslijst. Die negende plaats hoefde voor de buitenstaander geen signaal te zijn dat Hollander haar wethouderschap zou beëindigen. “Die negende plaats op de lijst gaf in ieder geval voor mij de zekerheid dat ik niet in de raad zou komen. Dat wilde ik niet meer”, aldus Hollander. Dat zij nu toch een punt zet achter haar wethouderschap heeft alles te maken met haar onafhankelijk denken. “Ik wil voor mijzelf beslissen. Het is na acht jaar wethouderschap mooi geweest”, aldus Hollander. “Ik ga weg met de wind in de rug. De positie van de VVD in de raad is verstevigd, ik heb talloze projecten mogen realiseren en heb bezuinigingen in de culturele sector kunnen terugdraaien”, voegt zij toe. Op 8 april, precies acht jaar nadat zij in 2010 toetrad in ‘haar’ tweede college, verzocht zij burgemeester Piet Zoon haar ontslag als wethouder te verlenen.

Politieke loopbaan

En zo komt er een einde aan een 16-jarige politieke loopbaan in Veenendaal. Een loopbaan die zijn oorsprong heeft in de overtuigde keuze voor de VVD, toen zij een jaar of dertig was. Dat was in zekere zin een moeilijke keuze omdat Hollander uit een ‘rood nest’ afkomstig is. “Hoe vertel ik het mijn vader, die een trouw kiezer voor de Partij van de Arbeid was en zich bijna dagelijks inzet voor de AbVaKaBo?”. Met die vraag in haar hoofd reed zij naar haar geboortestad Zwolle toen zij in 2002 schaduwraadslid werd van de Veenendaalse VVD. Met enig lood in de schoenen, maar met de ‘recht door zee’-mentaliteit die zo kenmerkend voor haar is, bracht zij de onheilsboodschap in het ouderlijk huis. Niet echt blij met haar besluit, bleef een trotse vader zijn dochter tijdens haar politieke loopbaan altijd steunen. Als schaduwraadslid, als raadslid en als wethouder. Arianne Hollander begon haar politieke loopbaan in Veenendaal in maart 2002 als schaduwraadslid. Tot maart 2005 was zij namens de VVD lid van de commissie Stad waarin zaken rond Ruimtelijke Ordening, volkshuisvesting, verkeer en vervoer werden besproken. In maart 2005 werd zij raadslid en hield zich wederom vooral bezig met ruimtelijk beleid. Na de verkiezingen van 2010 werd zij wethouder.

Harde sector

Ook tijdens haar wethouderschap, dat dus acht jaar heeft geduurd, heeft zij zich voornamelijk beziggehouden met de “harde sector”. Het is niet zo verwonderlijk dat Hollander steeds weer koos voor portefeuilles die alles met de fysieke leefomgeving te maken hebben. Al sedert het volgen van de Hogere Bestuursdienstopleiding en de doctoraal studie bestuurskunde aan de Open Universiteit immers, was zij van 1986 tot 2010 in diverse gemeenten als beleidsmedewerker en afdelingshoofd op het gebied van Ruimtelijke Ordening werkzaam.

“Ik ben jarenlang ambtenaar geweest, maar zal nooit een ambtenaar worden”, zegt Hollander. “Ik ben geen van-negen-tot-vijf-type. Ik wil besturen. Ik kies altijd voor een bedrijfsmatige insteek, voor resultaatgericht en voor tempo”. Oud burgemeester Ties Elzenga, die enkele jaren als voorzitter van het college van B&W met Hollander heeft gewerkt stelt: “Iemand met wortels in Zwolle of Kampen heeft van nature bestuurdersbloed in de aderen. Scherp in de discussie, snel het speelveld overzien en weet waar naar toe een zaak verder te brengen en…af te ronden! Dossierkennis, plezierig en collegiaal in de omgang. Gauw klaar met flauwekul. Eigenlijk is zij misschien nog wel meer op haar plaats in het bedrijfsleven. Daar is zij kennelijk nu aan toe. Veenendaal heeft veel aan Arianne te danken”. Hollander is ingenomen met haar oud-voorzitter Elzenga. “Het was best een moeilijke stap van raadslid naar het wethouderschap. Het wethouderschap vereist nieuwe vaardigheden.

Mentor

‘’Door Elzenga heb ik een nieuw evenwicht gevonden. Hij was voor mij een persoonlijke coach, een soort mentor. De lenigheid die je nodig hebt in de raad heeft hij mij bijgebracht. Ook aan burgemeester Wouter Kolff bewaard Hollander goede herinneringen. Ik kende hem al van rokend bij de deur bij allerlei VVD-congressen. Ik was ontzettend blij dat deze talentvolle bestuurder naar Veenendaal kwam. Hij was altijd bereikbaar voor mij”. Wouter Kolff, nu burgemeester van Dordrecht, kijkt op zijn beurt met genoegen terug op zijn Veenendaalse collega-bestuurder: “Arianne Hollander heeft erg veel gedaan en betekend voor Veenendaal, vooral voor de ontwikkeling van het centrum en Veenendaal-Oost. Een dijk van een bestuurder met een klein hartje. Betrouwbaar, recht voor z’n/haar raap, eerlijk, kordaat, soms wat hoekig en ongeduldig, maar vooral doelgericht”.
En zo zal wethouder Arianne Hollander door menig raads- en collegelid herinnerd worden: een vrije onafhankelijke denker, op zoek naar uitdagingen, recht door zee en transparant die resultaatgericht in tempo recht op het doel afgaat. ‘’Zelf ben ik trots op wat ik heb mogen betekenen. Met name het project Brouwerspoort en Veenendaal-Oost zijn een kroon op mijn werk, maar ook het tot leven brengen van een nieuw Poppodium met Vlow. Voor mij is met deze wapenfeiten en de afgelopen winst van de VVD in de gemeenteraad, de cirkel rond!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie