De gesneuvelde Nederlanders liggen bijeen aan de Grebbeweg, gezien richting Rhenen-stad. Nu is de locatie Bollee Events, De Nederlanders werden doodgeschoten in de tuin ernaast. (Foto uit boek/NIOD)
De gesneuvelde Nederlanders liggen bijeen aan de Grebbeweg, gezien richting Rhenen-stad. Nu is de locatie Bollee Events, De Nederlanders werden doodgeschoten in de tuin ernaast. (Foto uit boek/NIOD)

Iconische foto van de strijd om de Grebbeberg in nieuw fotoboek

3 mei 2020 om 19:29 Algemeen

Door Martin Brink

Regio - Een boek met indringende foto’s over de Tweede Wereldoorlog kan bijna niet zonder een beeld uit deze regio. Immers: het begin van de oorlog wordt gemarkeerd door belangrijke gebeurtenissen rond de Grebbelinie, in het bijzonder de Grebbeberg.

Maar ook aan het einde van de oorlog heeft de omgeving een rol van importantie vervuld, al was het alleen al door de capitulatie (-onderhandelingen) in Wageningen. Het einde van de bezetting is vooral aan Veenendaal een rol toebedeeld, al zal niemand daar trots op zijn.
Het dorp werd namelijk als laatste plaats op het Nederlandse vasteland bevrijd, op woensdag 9 mei om precies te zijn. In de dagen ervoor vielen er nog slachtoffers. In de publicatie ‘De Tweede wereldoorlog in honderd foto’s’, op maandag 4 uitgebracht door WBooks in Zwolle, samengesteld door Eric Somers en Laurien Vastenhout en in elke boekhandel voor 22,95 euro verkrijgbaar, is er ook aandacht voor mei 1940 in Rhenen

Grebbeweg

In het boek, in feite de samenballing van het in alle provincies uitgerolde project ‘Vijftig beste oorlogsfoto’s’, wordt Rhenen gemarkeerd door een iconische foto genomen kort na de strijd op de Grebbeberg. Het is een foto die in één van de vele soldatenfotoalbums werden aangetroffen. Bijna elke Duitse soldaat had wel een camera bij zich. Fotorolletjes kon men wel rauzen uit een fotowinkel in één van de veroverde gebieden. De Rhenense foto is genomen aan de Grebbeweg richting stad.
Gesneuvelde Nederlanders liggen aan de kant van de weg, in de berm. In de verte marcheren Duitse soldaten. Rechts staat een bord van een theeschenkerij met een pension onder de naam ‘Rust Wat’. De gesneuvelde soldaten behoorden zeer waarschijnlijk tot de 8e Compagnie Mortieren. Wie op grebbeberg.nl kijkt, ontdekt nog veel meer plaatjes van deze situatie. Blijkbaar was het interessant genoeg om het op beeld vast te leggen.
Aan Nederlandse zijde zijn in deze omgeving bijna geen foto’s tijdens de meidagen gemaakt en dus zijn onderzoekers blij met dit soort indrukken die vaak in onvermoede hoeken worden gevonden.
Denk maar eens aan veilingsite Ebay, die wat dit betreft gevoed wordt door leeggetrokken fotoalbums van opa of overgrootvader. Het nieuwe fotoboek telt 144 pagina’s. De bezetting wordt weergegeven in een algemeen hoofdstuk waarna in deelhoofdstukken tal van aspecten in tamelijk onbekende foto’s worden geduid.
Omdat beeld meer zegt dan 100 woorden, zijn het vooral deze die beklijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie