Geurt van Veenendaal achter het schaakbord met de 64 velden.
Geurt van Veenendaal achter het schaakbord met de 64 velden. Foto: Max Timons

Corona zet schakers Rhenense schaakclub schaakmat

12 september 2020 om 22:22 Algemeen

Leden van de Rhenense schaakclub verkasten maandag 7 september van De Vlam, waar het normaliter haar club- en externe wedstrijden houdt, naar het Dorpshuis in Achterberg. “Daar is de ventilatie veel beter dan die in het onderkomen aan de Beukenlaan. Tenminste niet goed genoeg om de ongeveer 25 leden tellende schakers op een verantwoorde hun sport te kunnen laten beoefenen.”

Door Henk Jansen

AMERONGEN - De hierboven geuite woorden zijn van Geurt van Veenendaal (77) een geboren Rhenenaar, die al geruime tijd woonachtig is in Amerongen. Die maar liefst 19 jaar secretaris van de Rhenense Schaakclub is geweest, maar zich nog steeds met de nodige passie achter het schaakbord met de 64 (8X8) velden zet.

Ruimte is te klein

“De corona speelt ook ons parten. Zowel de externe competitie, alsmede de onderlinge clubwedstrijden ligt stil. Sinds maart van dit jaar spelen we niet meer. De ruimte in De Vlam, is te klein om bij elkaar te komen. Daarnaast is de ventilatie in het gebouw niet voldoende genoeg. Dus wijken we uit naar Achterberg.”

Geurt maakte als speler van de Rhenense voetbalverenigingen Rhenus en Candia’66 in de jaren 60 en 70 furore. Zelfs droeg hij nog een aantal seizoenen het shirt van de hoofdmacht van het Veenendaalse GVVV.

Hij maakte als leerling van de lagere school op Heimerstein voor het eerst kennis met het schaakspel, maar gaf de voorkeur aan om de voetbalschoenen aan te trekken.

Schaakboeken

Via zijn werk in Veenendaal kwam hij weer in aanraking met het schaakspel. Geurt: “Na die kennismaking dook ik vervolgens in tal van schaakboeken en leerde veel over strategieën.”

De Rhenense schaakclub maakte, voordat het in De Vlam aan de Beukenlaan in Rhenen een vaste stek vond, een zwervend bestaan door. Geurt: “De eerste schaakwedstrijden werden gehouden in het restaurant/annex hotel op de Frederik van de Paltshof, naast de Rijnpoort. Een plek om de denksport blijvend te kunnen beoefenen werd vervolgens een ruimte bij RTTV aan de Prins Bernardlaan. We hebben ook nog een tijd de bovenste ruimte van de Hof van Rhenen in gebruik gehad. In De Vlam aan de Beukenlaan vonden we een vaste plek.”

Geurt vervolgt: “Vooralsnog spelen we alleen nog clubwedstrijden, om hopelijk snel weer met de externe competities te kunnen beginnen. En wellicht kunnen we op de eerste zaterdag van oktober in Het Dorpshuis weer ons groot traditioneel toernooi houden.”

De schaakclub telt tussen de 20 en 25 leden. “Dat is een vrij consistent aantal”, zegt Geurt. “Er zitten een aantal twintigers en dertigers bij. Ik hoop dat we weer snel met de externe wedstrijden, waarvoor we in drie samengestelde bonden uitkomen, kunnen beginnen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie