Mieke Wienecke stuitte tijdens het opruimen voor haar verhuizing op het pistool van een Duitse soldaat dat haar ouders al die tijd in huis hadden bewaard.
Mieke Wienecke stuitte tijdens het opruimen voor haar verhuizing op het pistool van een Duitse soldaat dat haar ouders al die tijd in huis hadden bewaard. Foto: Henk Jansen

Duits pistool uit Tweede Wereldoorlog verkocht: ‘Een opluchting’

24 september 2020 om 14:50 Historie

Veenendaal - Jarenlang werd er niet over gesproken. Niet over het pistool dat thuis al die jaren in een opbergkast in een soort aardbeienkistje lag. Een jonge Duitse soldaat gaf het aan de moeder van Mieke Wienecke-van Schuppen (76), dochter van de bekende verzetsheld Evert Hendrik (Eef) van Schuppen. “De soldaat deserteerde. Mijn moeder eiste dat hij in ruil voor het textiel zijn schiettuig afstond. Was een vermetele daad van mijn moeder. Het pistool heeft al die jaren bij ons thuis gelegen. Ik wilde er van af.”

‘’Jaren hebben we niet over het pistool gesproken. Terwijl we allemaal wisten dat het ergens in huis verborgen en verstopt was”, vertelt Mieke. “Onze vader had het in een kistje gedaan, met een doek om het schiettuig. Toen ik het voor de dag haalde zaten er behalve het pistool ook twee patroonhouders, munitie en muizenkeutels in.” Mieke is druk doende om bezittingen in te pakken, want ze verhuist over enkele maanden na een andere woning in het Veenendaalse.

“Als je gaat verhuizen dan weet je pas wat er aan overbodigs je in huis hebt. Tijdens het ruimen stuitte ik dus ook op het pistool van de Duitse soldaat. Het wapen dat destijds tegen het ruilen van burgerkleding werd verkregen.

Ondergedoken

De ruil vond destijds plaats bij de vossenfarm van Schoots in een put bij het Egelmeer in Elst. Daar waar mijn vader mensen liet onderduiken. Waar hij ook zelf en andere verzetsstrijders ondergedoken zat. Vanuit die plek zijn er een aantal verzetsdaden gepleegd, zoals een overval op een slagerij in Veenendaal.
Het vlees werd meegenomen en de NSB-slager aan de Valleistraat werd in de koelcel opgesloten. Ook een trein met bevoorrading werd overvallen. Voor al zijn verzetswerk heeft mijn vader een onderscheiding gekregen. Ik beschouw het bezit van het schiettuig als een gedurfde daad van mijn moeder. Dat roept zo nu en dan bij mij weer emoties op.”

De vossenfarm en de put bij het Egelmeer in Elst wordt volgens Mieke beschreven in het boek van Van Loenen. De vader van Mieke genoot na de oorlog veel bekendheid als houder van een hondenpension. Die runde hij aan de huidige Zandheuvelweg, ooit de Prattenburgseweg, daar waar zijn dochter Mieke straks de deur dicht trekt. “Het huis is verkocht en gaat tegen de grond. De grond krijgt een andere bestemming.”

Politie

Waarheen met het pistool van de Duitse soldaat? Naar een museum waar meer oorlogstuig terechtgekomen is? Nee, Mieke Wienecke-van Schuppen bracht het schiettuig met kogels naar het politiebureau in Veenendaal. Van verboden wapenbezit wilde Mieke niets weten. “Natuurlijk hadden we het eerder kunnen inleveren. Of kunnen vernietigen, middels doorzagen of het wapen vol met lood stoppen, zodat het ook volledig onbruikbaar werd.

Maar daar hebben we in al die jaren dat we in het bezit hebben niet aan gedacht. Heb het afgegeven bij de Veenendaalse politie. Dat had wel wat voeten in de aarde. Van de Walther P38 werden alle kenmerken genoteerd en werden er foto’s gemaakt. Wat me wel bevreemd is dat ik nog steeds geen vrijwaringsbewijs heb gekregen. Daar heb ik toch wel enige moeite mee. Ik hoop snel te horen dat het pistool verbeurd verklaard is. Anders moet ik nog maar eens contact opnemen”, besluit Mieke Wienecke.

De Walther P30 die nu is ingeleverd en een waarde van rond de 850 euro vertegenwoordigt.
Links het Verzetsherdenkingskruis, rechts de onderscheiding (met jaargesp) voor het verblijf als soldaat in Indie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie