Afbeelding
Hans Beumer

Nationale Molendag in Veenendaal

15 mei 2022 om 18:15 Activiteiten

VEENENDAAL Zaterdag 14 mei was het “Nationale Molendag”. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Niet verwonderlijk dat het thema “Jaar van de Molenaar” extra wordt belicht.

van de redactie

Het oudste molenaarsgeslacht in Veenendaal is dat van de familie van Eden. Een geslacht wat eeuwen terug gaat. Dirk Dirksz van Ede (toen nog zonder n) leefde begin 1600, en van hem is bekend dat hij molenaar was. Gert van Eden is de laatste Van Eden die molen “De Vriendschap” onder zijn beheer heeft gedraaid. Gert, in april 88 geworden, fietst nog bijna dagelijks naar wat ooit “zijn” molen was.

De krasse man was zichtbaar geroerd toen hij na een korte toespraak van Gerard Zomers, Voorzitter van Stichting de Veense Stellingkorenmolen De Vriendschap, een fotowand mocht onthullen. Gerard sprak van een “Wall of Fame”. Niet alleen Gert en zijn vrouw Truus zijn op de fotowand te vinden, maar ook broers, zussen en voorouders van de oud molenaar. Een werkgroep bestaande uit Marjon Westerhof, Peter Tijssen, Eva van de Vlierd, Daphne Jansen en Anne Slok hebben samen met hulp van Henk Tijssen zorggedragen voor de totstandkoming van dit project. De financiële ondersteuning nam E.J. Bos diervoeders uit Ederveen voor zijn rekening.

In het dankwoord van Gert vertelde hij dat zijn familie uit een echt molenaarsgeslacht bestaat. ,,Mijn oom Harm was molenaar op “De Nieuwe Molen” in Veenendaal. Ook hij was een laatste Van Eden die eigenaar was van één van de twee molens die Veenendaal rijk is. Door toenemende vraag naar meel, en de opkomst van industrie waren molens niet langer rendabel. Oom Harm verkocht de molen in 1979 aan de gemeente die deze weer overdroeg aan “Stichting de Utrechtse Molens”. Molen “De Vriendschap” werd eind 2019 verkocht aan Ingenious, met de voorwaarde dat deze molen blijft draaien.”

De molen bestaat dit jaar 150 jaar. Reden voor de werkgroep om samen door te gaan om een tijdlijn met teksten en foto’s te maken waarop de belangrijkste gebeurtenissen van de molen belicht zullen worden.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie