Afbeelding
Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding

Omgaan met de dood, help...: ‘Ik zou haar het liefst alleen wegbrengen’

21 februari 2024 om 12:43 Zakelijk

VEENENDAAL Ze waren zestig jaar samen geweest. Een man en zijn vrouw. Ze was overleden. ,,Ik zou haar het liefst alleen wegbrengen”, zei hij tegen mij. ,,Bij haar in het crematorium nog een allerlaatste bakkie koffie drinken. En dan afscheid nemen. Voorgoed. Maar ja, zo hoort het niet, hè?” 

Hij had nooit met zijn vrouw gesproken over de ideeën die zij had bij haar uitvaart. Over wat hoort. Een waardevol afscheid heeft niets te maken met wat hoort. Welk beeld heb jij bij je uitvaart? Hoe zou jij je eigen uitvaart willen noemen: een ceremonie, plechtigheid, afscheidsbijeenkomst, samenzijn of dankdienst voor het leven? De woorden die bij je oppoppen, zeggen al iets over wat waardevol is voor jou. Een laatste bakkie koffie samen kan net zo waardevol zijn als een ceremonie met tweehonderd mensen, prachtige woorden en mooie muziek.

PRAAT EROVER!

In de dagen tussen overlijden en uitvaart moet veel worden geregeld. Dan hebben we de neiging om de uitvaart te regelen zoals iedereen het doet. Zoals de uitvaartleider het voorstelt. Zoals de kerk zegt dat het moet. Jammer. Al die mensen en instanties bedoelen het goed. Maar je kunt dan zomaar voorbijgaan aan wat jóu echt troost biedt. Aan wat past bij degene die er niet meer is. Daarom is het zo goed om het hierover te hebben, als er nog geen vuiltje aan de lucht is. 

ALLERLEI VRAGEN

Zijn vrouw wilde worden gecremeerd. Dat hadden ze samen wel besproken. Maar veel meer nog dan bij een begrafenis roept een crematie heel veel vragen op. Ik krijg ze dagelijks van mensen. Als ik gewoon bij iemand wat ga drinken. Als ik bij een familie kom die voor de keuze staat: begraven of cremeren. Mensen stellen mij vragen als: hoe heet wordt een crematieoven? Worden tegenwoordig meerdere mensen tegelijk gecremeerd? Verbrandt echt alles in de oven? Kun je erbij blijven en de as gelijk meenemen? Mag je mee naar de oven? Zie je vlammen als de kist in de oven gaat? Wat kan er allemaal met de as? Ik beantwoord al die vragen zo goed mogelijk. Maar als je erover denkt om jezelf of de persoon van wie je houdt te laten cremeren, is het veel beter om een keer een crematorium te bezoeken.

EXCURSIE

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseer ik een excursie. Je kunt dan zien wat er achter de schermen van een uitvaart gebeurt. De eerstvolgende is op 2 maart aanstaande. We gaan dan naar Crematorium het Slingerbos in Ede. Aanmelden is verplicht en kan per e-mail of telefonisch. Heb jij vragen? Kom gerust eens langs. Iedere woensdagmorgen kun je zomaar bij mij binnenlopen van 9.00 tot 10.30 uur. De koffie staat klaar. Komt jou die dag niet uit, dan maken we een afspraak op een tijdstip dat jou wél past. 

,,Maar ja, zo hoort het niet, hè …?” Zeg, doe me één plezier: denk zo nooit meer. Wat hoort, is wat jou troost geeft en wat past bij de mens die is overleden.

Dit artikel wordt u aangeboden door Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding. Bezoekadres op afspraak: Zandstraat 59, kamer 023 Veenendaal, of ik kom bij u langs. Vast inloopmoment woensdag 9.00-10.30 uur zonder afspraak. Meer info: www.minckevanschuppen.nluitvaart@minckevanschuppen.nl of tel. 0318-250888 (24/7 bereikbaar).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie