Afbeelding
Pixabay

Prijskaartje voor parkeervergunningen verschilt enorm per gemeente

3 december 2021 om 09:23 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Parkeren in je eigen buurt kan behoorlijk in de papieren lopen. Waar veel autobezitters gratis kunnen parkeren, kost een parkeervergunning in andere gebieden honderden euro’s per jaar. Het prijskaartje van zo’n vergunning verschilt sterk per gemeente, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van informatie op gemeentewebsites.  

In Veenendaal moesten inwoners dit jaar in alle zones 45,50 euro betalen voor een eerste auto. Rhenen maakt geen gebruik van parkeervergunningen. 

In de regio zijn Edenaren het meest kwijt aan de duurste parkeervergunning. Die kostte dit jaar maar liefst 202,80 euro. In Wageningen waren bewoners 67,50 euro kwijt. Veel andere gemeenten in de regio hebben net als Rhenen geen parkeervergunningen. 

(Het artikel gaat verder onder de kaart.)

‘GEEN MELKKOE’ Alle negen miljoen auto’s in Nederland moeten uiteindelijk ergens worden geparkeerd. Volgens Giuliano Mingardo, senior onderzoeker stedelijke economie bij de Erasmus Universiteit, is de schaarste groot. Mingardo: ,,Er zijn teveel mensen en er is te weinig ruimte. Aantrekkelijke buurten zijn daarom het duurst. Parkeren in de grachtengordel is uiteraard duurder dan in andere buurten, maar als je een huis van een miljoen kan betalen, dan voel je niks van de kosten voor een parkeervergunning.”

Corine Hoeben van onderzoeksinstituut COELO vertelt dat parkeergelden, waaronder inkomsten uit vergunningen, door gemeenten worden gebruikt om de begroting sluitend te krijgen. Maar volgens Hoeben is het te kort door de bocht om te zeggen parkeergelden een melkkoe zijn. ,,Door de taken die de gemeente moet uitvoeren is er vaak sprake van een tekort en het Rijk komt niet over de brug met extra geld. Alle gelden komen op één grote hoop en de gemeente moet hiermee alle kosten dekken.”

In de bovenstaande kaart vind je per gemeente of er bewoners zijn die een parkeervergunning nodig hebben om hun eigen auto* in de straat te kunnen parkeren. In de cijfers gaat het om een parkeervergunning voor bewoners en om de vergunningskosten voor een eerste auto. Alle bedragen zijn exclusief eventuele leges of administratieve kosten. Parkeerontheffingen zijn niet meegenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie