Reina Hootsen in de kleine Bethelbibliotheek in Achterberg, omringd door jeugdige lezers.
Reina Hootsen in de kleine Bethelbibliotheek in Achterberg, omringd door jeugdige lezers. Henk Jansen

‘De jeugd aan het lezen krijgen is ons grootste streven’

9 september 2021 om 07:06 Religie

ACHTERBERG ,,Nee, niet alle genres krijgen een plek in de boekenkasten. Er is wel sprake van enige censuur. Een boek moet geen grove taal bevatten en blasfemieën in de verhalen zijn al helemaal uit den boze. Als vrijwilligers letten we daar goed op. Echte literatuur zal de lezer ook niet ontdekken op de boekenplanken. We streven ernaar om uitsluitend christelijke boeken uit te lenen. We hebben populaire boeken in de kasten staan. Voor zowel de jeugd als de volwassenen. De romans van Johan Veenhof vinden gretig aftrek bij de volwassenen.”

door Henk Jansen

Bovenstaande woorden zijn van Reina Hootsen (65). Zij is één van acht vrouwelijke vrijwilligers die verantwoordelijk is voor het beheer en de functionaliteit van de christelijke bibliotheek Bethel, een bijgebouw bij de Hervormde Kerk in Achterberg. Een knusse bibliotheek, met twee afdelingen: éé voor de volwassenen en één voor de jeugd. Zijn bij de ouderen de boeken van Johan Veenhof populair, de jeugd trekt graag de boeken van ‘Snuf de hond’ en ’De Kameleon’ uit de kasten. Alsook de boeken ‘Wolfi en Dolfi’ van de Veenendaalse schrijver Jan van der Poel. Een spannende serie boeken waarvan binnenkort een nieuwe titel uitkomt. ,,We zien de jeugd graag komen. Lezen is belangrijk voor de jeugd. Wij doen er dan ook van alles aan om ze aan het lezen te krijgen. Dat is ons grootste streven”, zegt Reina Hootsen.

KAARTSYSTEEM Het was mevrouw Visser, de echtgenote van dominee Visser die volgens Reina Hootsen in 1994 in het bijgebouw naast de Hervormde Kerk aan de Achterbergsestraatweg in Achterberg met de uitleen van boeken begon. Zij het toen nog kleinschalig. Inmiddels is er een keuze uit duizenden titels voor volwassenen. Ook op de jeugdafdeling staan rijkelijk veel boeken.

,,Bij uitleen van de boeken werken met nog met het ouderwetse kaartsysteem. Werkt prima. Voor een boek betaalt men 25 cent. Dat was vroeger 15 cent, maar we hebben er destijds 10 cent bovenop gegooid. We zijn vrij coulant wat de uitleen betreft. Wordt een boek soms te laat teruggebracht, dan morren we daar niet over. Er volgt ook geen geldelijke boete. Als er geld overschiet, want we dienen natuurlijk aan de Stichting Leengeld voor de boeken te betalen, dan kopen we zelf nieuwe boeken.” 

SCHIFTING ,,Trouwens, we worden ook niet gesubsidieerd”, vervolgt Hootsen. ,,Boeken worden ons zo nu en dan ook door derden gratis aangeboden. Niet alles is dan te gebruiken, dan vindt er een schifting plaats. Nogmaals, we letten wel op het taalgebruik. Boeken waar onder meer een blasfemie in staat, haalt de boekenkasten in onze bibliotheek niet. De acht vrijwilligsters beheren de bieb bij toerbeurt”, zegt Reina. 

De Bethel-bieb is open op woensdagavond van 18.45 tot 20.00 uur. Een openingstijd voor zowel de jeugd als de volwassenen. Door de corona bleef ook de Bethel dicht, maar de bieb is nu weer op de woensdag open.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie