Afbeelding
Arjan van den Berg

Veelkleurige verkiezingsmarkt in Cultuurfabriek

20 november 2023 om 14:52 Politiek

VEENENDAAL Hoewel hij het weer nu inderdaad lelijk vond, kwam de goede Sint zaterdag toch naar Veenendaal, maar zwevende kiezers konden die middag ook even binnenwaaien bij de Cultuurfabriek. Naast de in het wit herkenbare jongeren van de Veense Jongerenraad stonden partijen van alle kleuren in het politieke spectrum op de verkiezingsmarkt klaar om vragen te beantwoorden en hun verhaal te doen.

door Arjan van den Berg

,,Al te vaak gaan we van crisis naar crisis en komt er geen structurele oplossing. Laat de verkiezingsuitslag een afspiegeling zijn van de bevolking en laat niet alleen de oudere generaties de toekomst bepalen”, zei voorzitter van de Jongerenraad Ingvar van der Linde onder meer in een enthousiast openingstoespraak. ,,Na zo’n mega goede speech en zo’n vlammend betoog hoef ik als minister niet veel meer te zeggen. De kracht van democratie ligt hier. In Veenendaal. Om beter samen te werken en hier als alle partijen eensgezind bij elkaar de verschillen te overbruggen”, voegde CDA-minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot daar aan toe.

In het begin staat een tafel met jongeren, vol polsbandjes met ‘Ik ga stemmen!’ erop, die volgens de dames die de stand bemannen goed worden omarmd. Bij D’66 gaat het over de mogelijke zin van strategisch stemmen. VVD’er Roland van der Klauw weet het wel. Volgens hem is het goed om te stemmen op een stabiele, grote partij, omdat die veel mensen in huis heeft met een eigen expertise. Zelf is hij directeur van een onderneming die zonnepanelen levert voor huurwoningen en heeft hij als zodanig veel verstand van de energietransitie en de bebouwde omgeving.

SAMEN Paul Smits vindt het weer belangrijk om het belang van de regio te laten horen in Den Haag en doet dat namens GroenLinks/PvdA graag met een links geluid. Hij heeft een leuk gesprek met twee jonge vrouwen die straks waarschijnlijk rechtsaf naar het stemhokje af zullen slaan. Niettemin luisteren ze naar elkaar. Even later hebben ze bij de stand voor Forum voor Democratie een geanimeerd gesprek over het onderwijs.

Namens het CDA is onder anderen Veenendaler Frank Buijs aanwezig. Hij is een van de initiatiefnemers van het Pride Netwerk binnen de partij. Na een vakantie zag hij in een restaurant hoe het regenboogzebrapad hier beklad werd, waarna hij de raad opriep tot een schoonmaakactie. Hij zet zich in voor een gelijkwaardig, zorgzaam en ondernemend Nederland. ,,Omdat ik het echt zo voel dat iedereen de ruimte krijgt, voor vol wordt aangezien en iedereen tot recht komt in samenhang met andere mensen.”

TOEKOMST Tussen de politieke bedrijvigheid door loopt een meisje met een polsbandje dat nog wat jaartjes zal moeten wachten tot ze zal mogen stemmen, maar een van de twee jongens bij een scherm met het lijstje van de deelnemende partijen zou over een paar jaar maar zo de nieuwe kinderburgemeester kunnen worden. Ze hadden al een rondje gemaakt en missen nog twee partijen. Of de toekomst gemaakt wordt in Europa, daarover zijn de partijen het niet eens, maar in elk geval wel door de jeugd.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie