Afbeelding
Pixabay

Vragen over slimme camera’s in Veenendaal

24 januari 2023 om 10:33 Politiek

VEENENDAAL D66, GroenLinks en de PvdA kunnen net als de meeste partijen instemmen met een Regionale Veiligheidsstrategie, maar hadden wel vragen over slimme camera’s. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de regionale plannen en prioriteiten voor veiligheid. Burgemeester en wethouders gaven echter wel een kanttekening mee voor deze strategie, met name richting Justitie, om te kijken naar camera-inzet.

door Peter Kuijpers

De PvdA is benieuwd naar hoe de camera’s de veiligheid kunnen bevorderen. Ook GroenLinks ziet in het voorstel veel inzet van camera’s. De inzet van slimme camera’s wil zij, wanneer daar ook slim over wordt nagedacht. Daarvoor wil de partij wel heldere doelen. ,,Niet dat er overal straks camera’s staan, zonder gedachte daarachter.’’ D66 is tegen camera’s met gezichtsherkenning en wil tevens alleen slimme camera’s als je daar slim over nadenkt. Het CDA wilde nog weten of de Regionale Veiligheidsstrategie voldoende wordt ondersteund met mensen en middelen. Juist omdat het schort in de capaciteit heeft het college, volgens de burgemeester, de suggestie gedaan om meer gebruik te maken van technische middelen. 

,,We constateren allemaal, ook op regionaal niveau, dat we te weinig politiecapaciteit hebben. De suggestie die vanuit ons college vooral richting Justitie wordt gegeven: Kijk nou bij ergernissen en ongelukken, snelheid van auto’s en bij stoplichten om dit veel makkelijker met permanent slimme camera’s op te lossen. Daar liggen vanuit Justitie nogal wat blokkades op. Het is zeer ingewikkeld om überhaupt die camera’s te krijgen. En bij fietsendiefstallen en scooters in het centrum zou je dit met camera’s kunnen oplossen. Ook met voldoende privacy door afscherming. Justitie zit daar ouderwets in, sommige dingen moet je een bon voor schrijven vinden zij. Wij doen de oproep: denk bij de beperkte capaciteit met mensen dat je dit met moderne middelen opvangt’’, aldus Gert-Jan Kats. Lokaal Veenendaal wil het onderwerp in de gemeenteraadsvergadering bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie