Afbeelding
Pixabay

Geld voor extra drempels in Veenendaal

· leestijd 1 minuut Politiek

VEENENDAAL Het uitrekken van 138.430 euro voor drempels is nog niet voor iedere partij een uitgesproken keuze, bleek in de commissievergadering afgelopen week. Wethouder Dylan Lochtenberg erkent dat de gemeente het geld ook anders kan besteden. Of de raad dit beschikbaar stelt voor meer drempels is dan ook een politieke keuze.

Veenendaal kan dit nu doen, zodat zij tevens 138.430 euro van het rijk zal ontvangen. Deze betaalt de helft van de maatregelen die de gemeente neemt uit de Investeringsimpuls verkeersveiligheid. Maar dan moet de raad zelf tevens de portemonnee trekken. Tijs van der Weele (GroenLinks) wilde dan ook wel weten of het college de bijdrage van de raad vraagt, omdat zij geld van het rijk kan krijgen? Of dat het al wel de bedoeling was de drempels aan te leggen. Ook Roelof Mulder van de ChristenUnie is benieuwd naar het lijstje dat er zou zijn met plekken waar Veenendaal iets moet doen aan de verkeersveiligheid. Maar de partij kan zeker instemmen met het inzetten van eigen geld om de veiligheid te verhogen.

KOSTEN Volgens de wethouder gaat het nu om projecten die de gemeente wel aan had willen pakken, maar waar zij zelf niet voldoende geld voor beschikbaar had. Nu het rijk voor de helft van de kosten bij wil springen kan dit wel. Dat Veenendaal vol komt te liggen met drempels is voor enkele partijen wel een punt. De SP ziet er steeds meer komen en ook D66 heeft liever dat, bij de aanleg van wegen, Veenendaal deze al gelijk aanlegt in plaats van achteraf. Wat weer extra geld kost. Voor Nathali van Oort van Lokaal Veenendaal is het dan wel belangrijk de bewoners van de straten, waar drempels komen, mee te nemen in de participatie. Hier wil Lochtenberg zeker naar kijken, maar veel ruimte is er niet omdat het om veiligheid gaat en de subsidie van het rijk ook aan tijd gebonden is.

Warempel, weer een drempel

ALTERNATIEVEN Gert Scherpenzeel van ProVeenendaal ziet in de enquête waar 1100 inwoners op hadden gereageerd ongeveer driekwart reacties op veiligheid voor fietsers. En maar 38 procent over hard rijden. De wethouder meent dat de voorgestelde maatregelen niet alleen het hard rijden zullen aanpakken. De PvdA en zeker de VVD hadden vragen over de drempels. Corné Kelfkens (VVD) heeft bedenkingen, nu bijna alles al vast ligt. ,,Warempel, weer een drempel. Kostbare milieuonvriendelijke autoslopende verkeersdrempels.’’ Waar automobilisten afremmen en daarna weer optrekken. Net als Hans van de Braak (PvdA) vraagt hij om alternatieven. Toch ziet Lochtenberg dat juist een drempel het meest effectief werkt en dat daarom de raad is gevraagd hier geld voor vrij te maken. Deze politiek keuze zullen de partijen in de raadsvergadering nemen.

door Peter Kuijpers

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46