Afbeelding
Annelies Verhelst

Kleinkunstvoorstelling over miskraam in de Basiliek

3 december 2021 om 07:00 Podiumkunsten

VEENENDAAL Nannette Poortinga uit Den Bosch is eind januari te zien in de Basiliek in Veenendaal met haar nieuwe voorstelling Mis. Mis is een kleinkunstvoorstelling over een miskraam en al het lelijks en grappigs (ja, echt) dat daarbij komt kijken. 

Vol lef en humor zet Poortinga een persoonlijk verhaal over proberen en mislukken neer. Na een zwangerschap, die eindigt in een miskraam, gaat ze tussen al het verdriet op zoek naar hoop en humor. Ze vindt schoonheid in de lelijkste ziekenhuiskamers, bijzondere reacties van de gewoonste mensen, de grap als er ogenschijnlijk weinig te lachen valt. Vol grappige scènes, ontroerende liedjes en eerlijke verhalen. Over angst om te falen en hoe het je uiteindelijk toch kan lukken een hoopvolle poging te wagen.

NIET DE ENIGE ,,Als het in de media al eens over miskramen gaat wordt er eigenlijk altijd bij gezegd: ‘Hier zouden we het meer over moeten hebben.’ Zeker 1 op de 7 zwangerschappen eindigt voor de 16e week in een miskraam. Meer dan 1 op de 10 vrouwen ondergaat dit. Per jaar zijn er tussen de 20.000 en 30.000 Nederlandse vrouwen (en hun partners) die met dit verlies te maken krijgen. Een miskraam is een onzichtbaar verlies. Erkenning van je verdriet maakt het dragelijker. Weten dat je niet de enige bent maakt je minder eenzaam”, zegt Poortinga. ,,En door ruimte te geven aan de zwaarte, komt er vanzelf ook ruimte voor het lichte en de lach.”

DE MAKERS Nannette Poortinga (1989) is schrijver en theatermaker. Ze studeerde theologie, maar de preekstoel paste haar niet: geef haar maar de ruimte van een theatervloer. Haar taalkunst zet ze in voor toegankelijke spoken word poetry. Haar poëzie in combinatie met haar muzikaliteit resulteert in prachtige, verrassende liedjes. Als mislukte dominee kan Poortinga het niet laten de bijbel er toch even bij te halen en een stukje van dat oude boek op verrassende manier te gebruiken als klankbord in haar zoektocht. Haar zwartkomische observaties zorgen voor de onmisbare humor in deze kleinkunstvoorstelling. De eindregie is in handen van Sjoeke-Marije Wallendal (1983). Zij zegt: ,,Nannette heeft een verhaal in handen dat belangrijk is om in de wereld te brengen. Haar schrijfstijl combineert authenticiteit, humor en ontroering.”

Mis is een voorstelling van 45 minuten, te zien in de Basiliek op 29 januari 2022. Kaarten zijn te krijgen via basiliekveenendaal.nl. Voor meer informatie over de maker: nannettepoortinga.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie