
Nog steeds forse personeelstekorten in diverse sectoren
20 september 2023 om 09:47 PartnercontentDiverse sectoren kampen nog altijd met grote personeelstekorten. In het nieuws wordt vooral aandacht besteed aan het onderwijs. Lessen die worden ingekort of uitvallen, grotere klassen, niet bevoegde docenten voor de klas. Maar ook in de zorg en de techniek staan nog altijd talloze factoren langdurig open. Bedrijven doen van alles om aan geschikt personeel te komen. Online adverteren hoort daar ook bij, en is tegenwoordig de meest gebruikte manier om personeel te werven. De tijd dat personeelsadvertenties alleen in de krant stonden ligt inmiddels ver achter ons.
Adverteren via speciale platforms
Er zijn ook bedrijven die een gat in de markt zien. Zij richten zich op het werven voor vacatures in speciale doelgroepen. Een bedrijf als Talentmark richt zich bijvoorbeeld op Life Sciences. Maar er zijn vergelijkbare bedrijven die personeel in het onderwijs of in de bouw werven. Als je op zoek bent kun je je er ook inschrijven zodat je gematcht kunt worden aan een openstaande vacature. Op die manier is de kans groter dat werkgever en werkzoekende elkaar sneller vinden.
Waar schrijf je je in als werkzoekende?
Als je werk zoekt ben je verplicht actief te solliciteren als je afhankelijk bent van een uitkering. Als je van baan wilt veranderen terwijl je nog gewoon in loondienst bent of als zelfstandige werkt dan staat het je natuurlijk vrij om te solliciteren. Je kunt je nog altijd inschrijven bij de traditionele uitzendbureaus. Zij hebben in diverse branches meerdere vacatures waarin je vaak direct aan de slag kunt. Als je wat specifieker zoekt, bijvoorbeeld een laboratorium vacature dan kun je je vaak beter melden bij recruiters of uitzendbureaus die zich richten op een specifieke branche. Werkgevers moeten betalen voor het plaatsen van een vacature. Zij doen dit dus bij voorkeur daar waar de grootste kans is op het vinden van een geschikte kandidaat.
Loont het om je om te scholen?
Soms kan het zeker lonend zijn om je om te scholen. Als je dat van plan bent, informeer je dan goed over de kansen in je nieuwe beroep. Het is natuurlijk erg teleurstellend als je een opleiding of cursus gaat doen en vervolgens blijken er geen geschikte vacatures te zijn. In de techniek, de zorg en het onderwijs zijn er voldoende banen. Dit zal voorlopig ook wel zo blijven. Het zijn immers werkzaamheden die een computer niet kan overnemen. Je hoeft in dat opzicht niet te vrezen voor je baan, zoals dat bij diverse administratieve functies wel het geval is. Ook bepaalde zakelijke dienstverlening wordt geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan online bankieren. Hierdoor zijn er veel minder bankmedewerkers nodig die klanten aan de balie helpen. Daar staat tegenover dat zij wel op zoek zijn naar mensen die telefonisch support kunnen bieden als klanten vragen of problemen hebben. Door strategisch te kiezen in welke richting je je laat omscholen kun je ervoor zorgen dat je de komende jaren verzekerd bent van betaald werk in een baan die helemaal bij jou past.