Afbeelding
Foto door form PxHere

Aantal woningbranden gestegen, vermoedelijk door thuiswerken

27 oktober 2021 om 08:07 Partnercontent

Het aantal branden in woningen is het afgelopen jaar weer flink toegenomen. In 2020 kwamen er 66.657 claims binnen. Een jaar eerder ging het nog om 64.879 claims. Het gaat om een stijging van 2,7 procent, meldt het Verbond van Verzekeraars. De stijging heeft vermoedelijk te maken met de coronacrisis en het thuiswerken.

Brand door oververhitte opladers

Aan het begin van de coronacrisis werken we zoveel mogelijk thuis. Veel werknemers vonden dat geen straf, want thuis zijn ze van alle gemakken voorzien. Zo valt de reistijd weg en kun je tussendoor ook nog eens een wasje draaien. Ook onze vrije tijd werd noodgedwongen anders ingevuld. Zo gingen we massaal een laptop kopen en internet vergelijken om series en films te streamen. Dit, en het vele thuiswerken, zorgt er ook vaak voor dat er meerdere elektronische apparaten voor langere tijd aangesloten zijn. Deze apparaten kunnen dan oververhit raken. De meeste branden ontstaan door menselijk handelen. Denk hierbij aan de vlam in de pan, brandende peuken en oververhitte opladers van elektrische apparaten en accu’s. Als een accu oververhit raakt, vliegt deze makkelijk in brand.

Ondanks stijging aantal claims minder geld uitgekeerd

Opvallend is dat de verzekeraars, ondanks de stijging van het aantal claims, minder geld uitkeerden aan gedupeerde. Verzekeraars keerden vorig jaar gezamenlijk 225 miljoen euro uit, tegen 248 miljoen een jaar eerder. Dat betekent dat ook de hoogte van de gemiddelde claim daalde van 3822 euro in 2019 naar 3377 euro in 2020. Ook hier heeft het Verbond van Verzekeraars een verklaring voor. Omdat er zoveel mensen thuis aan het werk waren, kon er ook snel gehandeld worden in het geval van brand. Hierdoor kon de brand gelijk geblust worden en de eventuele schade beperkt.

Wat te doen bij een oververhit apparaat?

Om elektrische apparaten veilig op te laden, is het belangrijk dat de gebruiker in de buurt blijft. Is er toch sprake van oververhitting? Dan moet de gebruiker onmiddellijk het apparaat van de lader halen en de lader uit het stopcontact verwijderen. Leg de telefoon of laptop buiten neer en buiten het bereik van andere brandbare materialen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, of in dit geval dan een brand blussen. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen waarmee de bewoners het risico op een brand door een oplader of accu vermindert. Zo is het verstandig om altijd de originele lader van het apparaat te gebruiken. Daarnaast is ook de plek van het opladen erg belangrijk. Het apparaat moet eventuele warmte kwijt kunnen raken. Een laptop kan ook oververhit raken als er kruimeltjes in het toetsenbord zitten of doordat er stof voor de ventilator zit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie