Afbeelding
Foto: Pexels.com

Een groeiende markt voor woningverhuur

23 september 2021 om 12:21 Partnercontent

De woningverhuur groeit. Landelijk ligt het marktaandeel op 20% en in de grote steden worden 4 op de 10 woningen gekocht door verhuurders, zo was onlangs te lezen in het Financieel Dagblad. Het Kadaster schat in dat 8% van de woningvoorraad in bezit is van particuliere verhuurders. En dat aandeel is groeiende, volgens datzelfde Kadaster; 10% van de woningen van eigenaar-bewoners wordt gekocht door particulier verhuurders. 

Onder verhuurders verstaan we natuurlijke personen of bedrijven die woningen bezitten voor de verhuur. Woningcorporaties vallen daar niet onder. De groep verhuurders is heel divers; van zzp’ers of oud-ondernemers die een woning voor de verhuur als opbouw van kapitaal beschouwen, tot professioneel vastgoedbeleggers die een reeks woningen hebben voor de verhuur.

Liever rendement dan negatieve rente

Heel vreemd is het niet dat deze markt groeit. De forse druk op de woningmarkt zorgt voor waardebehoud en –groei van de panden. En dan is er natuurlijk de lage rente. Die werkt twee kanten op; enerzijds wordt geld lenen daarmee aantrekkelijker. Aan de andere kant is het voor mensen die een behoorlijk vermogen hebben bittere noodzaak om dit ergens te beleggen. Banken hanteren inmiddels een negatieve rente voor bedragen boven de € 100.000,-. Dat maakt dat er ondanks de verhoging van de overdrachtsbelasting begin dit jaar, nog steeds een stijgende de trend te zien is. 

Vraag naar financiering

Met een groeiende markt voor de woningverhuur, groeit ook de vraag naar financiering voor deze panden. Dat merkt bijvoorbeeld Mogelijk Vastgoedfinancieringen in de toename van aanvragen voor hun Verhuurhypotheek. En juist bij de financiering kan het nog wel eens moeilijk worden. Banken trekken zich steeds verder terug uit deze markt. 

Ook dat is een reden dat Mogelijk Vastgoedfinanciering het aantal aanvragen ziet stijgen. Bij Mogelijk wordt voornamelijk naar de waarde van het pand gekeken. Voor woningen is die waarde eenvoudig vast te stellen. Is de gewenste leensom niet té hoog ten opzichte van die waarde, dan is een Verhuurhypotheek al snel te regelen bij Mogelijk. Mogelijk hanteert een maximale loan-to-value van 80%. Van de totale marktwaarde mag dus 80% gefinancierd worden. Daarbij is een eigen inbreng van 20% nodig. 

Leninglasten laag houden

Alle lonkende vooruitzichten op de woningmarkt ten spijt, het saldo van baten (verhuuropbrengsten) en lasten (leninglasten en eventuele onderhoudskosten) moeten natuurlijk wel positief uitpakken. Juist vanwege die leningslasten heeft Mogelijk onlangs de voorwaarden van haar Verhuurhypotheek aangepast; de looptijd is verlengd van 20 naar 30 jaar, de lening is tot 75% aflossingsvrij en de vanaf rente is 2,9%. Beleggen in woningen en appartementen voor de verhuur blijft daarmee nog steeds een aantrekkelijke investering voor vermogende vastgoedbeleggers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie