Afbeelding
verhuizen 2

Dubbele gemeentelijke belasting na verhuizing

· leestijd 1 minuut Overig

VEENENDAAL Fouten in de programmering hebben bij enkele inwoners een oproep voor een extra betaling aan de gemeente opgeleverd. Zo hebben mensen onterecht een parkeerboete ontvangen. En tevens blijken nu tientallen inwoners na een verhuizing binnen Veenendaal de aanslag voor de gemeentelijke belasting tweemaal te hebben ontvangen, zonder verrekening.

Begin vorige maand liet een woordvoerster van de gemeente weten dat er onterecht parkeerboetes zijn uitgestuurd door Cannock Chase. ‘Ons invorderingskantoor heeft parkeerboetes verstuurd, terwijl dit niet klopt. Dit komt door een fout van ons. U kunt tussen 23 februari 2022 en 1 juli 2022 een foute parkeerboete hebben ontvangen van Cannock Chase. Dit had niet gemogen, omdat u een geldige parkeervergunning of gehandicaptenparkeerkaart heeft. De scanauto’s die rondrijden waren verkeerd geprogrammeerd, waardoor mensen die een vergunning hadden alsnog een boete kregen. Met alle mensen die een boete hebben gekregen, maar wel een vergunning hadden, is inmiddels contact gezocht.’

FOUT Helaas is gebleken dat dit niet de enige afdeling was waar programmering een fout opleverde, waarvoor de inwoners de rekening kregen. Tevens hebben enkele mensen die elders binnen Veenendaal een nieuwe woning vonden, opnieuw een rekening voor de gemeentelijke belastingen gekregen over een heel jaar. ,,Als men verhuist dan krijgt men een vermindering van de aanslag op het oude adres en een nieuwe aanslag voor het nieuwe adres. De vermindering gaat over de periode van het moment dat men zich bij de gemeente inschrijft op het nieuwe adres tot het einde van het jaar. Over dezelfde periode krijgt men dan een aanslag op het nieuwe adres,’’ laat de woordvoerster van de gemeente weten.

Opnieuw zorgde een fout in de programmering echter dat dit niet op de juiste wijze verliep. ,,Helaas is inderdaad geconstateerd dat dit niet bij iedereen goed is gegaan. Verschillende inwoners hebben zich bij ons gemeld, in totaal zijn er 35 meldingen gedaan. Deze hebben we allemaal hersteld. Wij hebben de leverancier gevraagd deze fout in het systeem op te lossen. Tot die tijd voeren we extra controles uit.’’ De fout is in het eerste kwartaal van dit jaar ontdekt. Marcelle van Ginkel van Van Ginkel & Van Bemmelen NVM Makelaars laat weten dat er vorig jaar circa 1050 woningen zijn verkocht. En dat veel mensen ook in Veenendaal zijn blijven wonen.

GEBRUIKERS En de vergeten vermindering op de aanslag geldt niet alleen voor koopwoningen. ,,Het gaat om gebruikers van woningen, dus niet om aanslagen met betrekking tot eigendom. Dat betekent dat het zowel iemand kan zijn die huurt, maar ook iemand die in een eigen huis woont. Een aantal meldingen gaat over 2021, maar dat betreft aanslagen die in 2022 zijn verstuurd’’, besluit de woordvoerster. Wie vorig jaar is verhuisd binnen Veenendaal kan dus voor zowel zijn oude adres vorig jaar hebben betaald en opnieuw een aanslag voor de lokale belasting voor het nieuwe adres hebben gekregen begin dit jaar. Zonder dat er een verrekening heeft plaatsgevonden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bakken en smullen op Burendag in de buurt- en dorpshuizen 13 uur geleden
Afbeelding
Stormschade aan de Paddestoelenlaan 15 uur geleden
Afbeelding
Plaza Cultura geopend door wethouder Dylan Lochtenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Grebbeconcours voor paarden en pony’s op de Grebbeberg 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats met Foodvalley naar Brussel 19 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding tussen politieauto en personenauto Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’ 23 uur geleden