Afbeelding
Fotostudio 7
Column

Moederdag

13 mei 2022 om 12:58 Opinie

VEENENDAAL Onze moeder heeft zeven jongens en twee meisjes ter wereld gebracht. In die tijd was het zo dat de vader niet bij de bevalling mocht zijn, anders had de vroedvrouw of de dokter meer werk met de partner dan met mama. Aan de andere kant denk ik - nu - dat het wellicht tot een vorm van anticonceptie zou kunnen leiden. 

Mijn moeder was een lieve schat en zorgde goed voor ons allemaal. Mijn vader werkte op de Ritmeester en alles ging zijn gang. Niemand ging zonder gepoetste schoenen naar school. De kinderen zagen er altijd pico bello uit. Iedere avond kookten mijn vader en moeder de was. De wringer was nog van groot belang. En na een paar uur waren zij klaar met de was. Dan doemde weer wat anders op. Hoe het ook ging, de rust kwam pas na 22.00 uur. 

Onze moeder was de schakel van het gezin. Eten koken en broodjes klaarmaken als we uit school kwamen. Altijd was er liefde van haar kant. Toen ze ernstig ziek werd na de geboorte van het negende kind, werd onze mama, die er altijd was, opgenomen in het academisch ziekenhuis in Utrecht. Dr. Nieboer was een zeer bekwame arts én tegen alle prognoses in overleefde zij de ziekte. Nel, zo heette onze moeder, heeft nog tot haar 84e jaar geleefd. 

Zonder onze moeder waren we niet geworden wat we nu zijn. ‘Moe wij houden van je’ was een tekst die regelmatig door de kamer schalde. Daarom wil ik namens mijn broers en zussen nog een keer zeggen: ‘We houden innig van je, Nellie Gijsbetsen, getrouwd met Jelis Bos.’ 

Met deze ode aan mijn moeder wil ik ook een ode uitbrengen aan alle moeders in de wereld. Dat geldt ook voor de moeders die hun kindje - voor of na de geboorte - hebben verloren. Het geldt ook voor de vrouwen die geen moeder konden worden. Ook zij horen erbij!  

door Hennie Bos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie