Saskia geeft les aan de kinderen die al gevorderd zijn.
Saskia geeft les aan de kinderen die al gevorderd zijn. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Harpiste Saskia: ‘Altijd weer spannend om snaren afgestemd te krijgen bij optredens’

21 juli 2022 om 07:13 Muziek

VEENENDAAL  Saskia van Hattem is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Schiedam. Ze is in 1989 in Veenendaal komen wonen, eerst in Veenendaal-West, daarna de Buurtlaan en nu dan in de Van Schuppenstraat, waar zij harples geeft aan zowel kinderen als volwassenen. Zij geeft al 44 jaar les op de harp. Tijdens haar middelbare school deed ze de vooropleiding voor het conservatorium in Rotterdam, daarna werd ze meteen al ‘juf

door Co Keulstra

,,Ik werk veel met kinderen, maar ook zijn er volwassenen die graag op de harp spelen”, vertelt Saskia. We zitten in de studio en hebben de kinderen horen spelen. “Zo heeft mevrouw Van Manen (van de juwelier) vele jaren bij mij les gehad op de harp. Als de kinderen zo rond hun achtste of negende jaar beginnen, dan komt er soms een moeilijke periode als ze naar de middelbare school gaan. Maar het met elkaar samenspelen helpt dan om door te gaan”, legt ze uit.

EEN PAAR LESSEN ,,Zo zijn er ook mensen die al langer spelen en die even een paar lessen nemen om een groot stuk in te studeren. Men kan zich op elk moment van het jaar inschrijven. Ik geef elke maandag en woensdag overdag en ’s avonds les en op donderdagavond. Bij uitzondering op vrijdagen en zaterdagen. We geven ook concerten en we zijn nu bezig voor een optreden op 14 juli in Maanderzand, een zorgcentrum in Ede. Daar treden we op voor de bewoners.”

LAVINIA MEIJER Saskia mag 21 december met haar leerlingen in het voorprogramma van Lavinia Meijer optreden in Cultura in Ede. Lavinia is een Zuid-Koreaanse die op haar tweede geadopteerd is. Ze groeide op in Bennekom volgde in Arnhem het gymnasium. Op haar negende begon ze harp te spelen. Ze is een beroemde harpspeelster die in vele landen heeft opgetreden.

AFGESTEMD ,,Als we op gaan treden, is het altijd weer spannend om de snaren van de harpen goed afgestemd te krijgen”, vervolgt Saskia. ,,Het weer heeft daar ook invloed op, maar ik heb altijd mijn stemsleutel bij me. Optreden doen we graag. Soms moet ik een koor of een orkest begeleiden. Ook heb ik opgetreden met Harmonie Caecilia en met diverse koren.”

WERKPLAATS Het leslokaal is ruim en er staan veel harpen, goot en klein en in alle kleuren en maten. De grote harpen hebben wel tot 47 snaren. De partner van Saskia, Hans de Veer, heeft - aangesloten aan het leslokaal - een grote werkplaats waar hij oude en beschadigde harpen restaureert en repareert. Daarvoor zie je in de werkplaats mooie planken van esdoorn, mahonie en walnoot liggen. Alle grote orkesten weten hem te vinden om hun harpen te repareren en te onderhouden.

Er worden allerlei soorten muziek gespeeld. Van klassiek en geestelijke liederen tot jazz en van populair tot volksmuziek. 



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie