Gerard Budding (Bud) als enige koukleumend op de tribune op sportpark Candia.
Gerard Budding (Bud) als enige koukleumend op de tribune op sportpark Candia. Jan van den Brink

Candia-man ‘Bud’ helpt nog waar hij kan

· leestijd 1 minuut Mensen

RHENEN Gerard Budding (83) behoeft wat voetballend Rhenen betreft eigenlijk geen introductie meer. Hij wordt op het Rhenense sportpark al decennialang aangesproken of toegeroepen met ‘Bud’. Als speler van VRC trapte hij voor het eerst tegen een bal. 

door Henk Jansen

Gerard Budding was in zijn werkzame leven automonteur bij het Rhenense garagebedrijf van Henk De Rhoter. Maar een groot deel van zijn vrije tijd spendeerde hij op het Rhenense sportpark waar Candia’66 ook speelt. De rood-witte vereniging is van grote betekenis in zijn leven. Hij komt er nog wekelijks. De gezondheid speelt Gerard Budding tegenwoordig danig parten. Grote klussen kan hij nier meer aan. Ook het trekken van de kalklijnen rond de twee grasvelden is teveel inspanning voor hem. ,,Ik rommel nog een beetje. Daar blijft het dan ook bij’’, aldus de voormalige linksback, die seizoenen lang in het eerste van Candia’66 speelde.

VASTE WAARDE Daar was hij van vaste waarde. Samen met Rein Evers, Joop van der Oosterkamp en Teunis van Neerbos vormde hij een bijna niet te passeren verdediging. Met de legendarische Gert van de Weerdhof uit Veenendaal als trainer en speler werd in Zeist de Nederlandse titel bij de onderafdelingsclubs behaald. Dit vormde de opmaat naar nog meer titels in de hogere KNVB-klassen. 

,,Na vele jaren als eerste elftalspeler heb ik ook nog een tijd in het tweede gespeeld. Het bestuur zag graag dat ik de destijds vrij jeugdige formatie bij de hand nam. Vervolgens speelde ik nog een aantal jaar als veteraan in een van de vele elftallen van de club. Ik kijk terug op een mooie tijd als voetballer’’, aldus Gerard Budding. 

De voetbalschoenen werden door hem in de spreekwoordelijke wilgen gehangen maar dat betekende niet het einde van het lidmaatschap bij de Rhenense voetbalvereniging. Gerard nam zitting in het bestuur, waarin hij functioneerde in diverse commissies. Hij werd ook lid van de klussenclub en ging geen uitdaging uit de weg. Door zijn leeftijd en een wat mindere gezondheid heeft hij wat gas terug moeten nemen. Gerard daarover: ,,Ik rommel nu wat aan. De gezondheid wordt wat minder, alsook het fysiek. Het hoort bij het ouder worden. Maar waar ik helpen kan doe ik dat ook.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 2 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 7 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 22 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' gisteren
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46