Afbeelding
Wim en Ada van Eden

Veenendalers bouwen gastenverblijf in Ik Vertrek XL: ‘Er ontstond een wederzijdse liefde voor deze streek’

28 september 2022 om 19:04 Mensen

VEENENDAAL Ruim 1,7 miljoen kijkers zagen in Ik Vertrek XL onlangs hoe de Veenendalers Wim en Ada van Eden een nieuw leven startten in Italië. De ondernemers gingen met vrienden in 2018 de uitdaging aan om in het Noord Italiaanse buurtschap Borgo Polaz een huis om te bouwen tot gastenverblijf. 

,,De gezamenlijke liefde voor Italië ontstond via Facebook”, vertelt Ada. ,,Toen het nog maar net bestond, leerde ik Renzo Rosa Bian kennen, die uiteindelijk ook meebouwde aan het gastenverblijf. Hij is geboren in Den Helder, maar zijn roots liggen in dit gedeelte van Italië. Ondernemers Hans en Marja Dekkers, ook deel van de groep van verbouwers, runden al een vakantiehuis in Poffabro, aan de voet van de Dolomieten. Toen wij hier een week doorbrachten ontstond een wederzijdse liefde voor de streek.”

PENSIOEN Hierna werden hun bezoeken aan het land van de pasta frequenter. Toen Wim in 2015 met pensioen ging na een loopbaan bij de Politie, kwam er meer tijd vrij om in Italiaanse activiteiten te steken. Uiteindelijk belandde het gezelschap bij het huis in Borgo Polaz.

,,Het pand van vier verdiepingen had al veertig jaar leeggestaan”, vertelt Ada. ,,Bijna al het hout aan de balkons, trappen en dak moest worden vervangen. Na een aardbeving in 1976 was het pand verlaten door de bewoners en in de jaren ‘80 was het gerenoveerd door de Italiaanse overheid. De oude bewoners zijn echter nooit teruggekeerd.”

Dankzij Hans rolde het stel Ik Vertrek XL in. ,,Op wat plaagstootjes van de regisseur na, liepen ze ons niet voor de voeten. De cameramensen waren er alleen bij op afgesproken dagen. Ook konden we zelf aan de slag met camcorders, daar kregen we steeds meer lol in.”

De reacties die het echtpaar krijgt, zijn heel uiteenlopend. ,,Sommigen vinden ons dom, naïef en vermakelijk, maar er zijn weinig écht negatieve reacties”, vertelt Wim. Met name het overlijden van Hans maakte bij de kijkers veel los. ,,Onze wereld draaide 180 graden. Maar met elkaar vonden we kracht en hebben we hem geheel naar zijn laatste wens daar in Poffabro en Borgo Polaz uitgeleide gedaan. Daarna is er geen moment getwijfeld of we moesten doorgaan met het project, het heeft onze band alleen maar versterkt. Hans zou het zo hebben gewild. Hij is nog steeds één van ons.”

Voor dit project reisde het stel meer dan tien keer naar Italië. Ada: ,,We hopen er steeds vaker heen te gaan, met gasten natuurlijk. We willen de schoonheid van onze geliefde streek laten zien. Om ons er permanent te gaan vestigen, moeten de activiteiten nog worden afgebouwd, maar dan zijn we wellicht een paar jaar verder. Hopelijk hebben we nog alle tijd.”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie