De Schelde is in de race om de titel Groenste Straat van Nederland in de wacht te slepen.
De Schelde is in de race om de titel Groenste Straat van Nederland in de wacht te slepen. Anushka Huinink

Veenendaalse straat De Schelde te zien op televisie: ‘Programma bracht buurt bij elkaar’

26 september 2023 om 07:13 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL In het tv-programma ‘12 straten groen’ komt zaterdag 30 september de Veenendaalse straat De Schelde aan bod. Volgens de makers van KRO-NRCV één van de favorieten om de titel Groenste Straat van Nederland in de wacht te slepen.

door Marco Diepeveen

,,Een journalist noemde De Schelde voor de opnames een ‘betonnen jungle’. Dat was het zeker”, beaamt bewoner Anushka Huinink. ,,Voor de projectontwikkelaars en de gemeente een gemiste kans toen deze nieuwbouwwijk – Veenderij in Veenendaal-oost – met zo weinig groen werd ingericht.”

ANITA WITZIER

Vandaar dat de gemeente Veenendaal De Schelde aanmeldde als deelnemer voor ‘12 straten groen’. In dit programma gaan de bewoners van twaalf straten uit de twaalf provincies aan de slag om hun versteende straat om te toveren in een groene oase. Hierbij krijgen ze hulp van professionele hoveniers en tuinexperts Anne Wieggers en Martin Stuger. De presentatie is in handen van Anita Witzier en voormalig boswachter Tim Hogenbosch.

Een journalist noemde De Schelde voor de opnames een betonnen jungle

KRO-NCRV wil met deze make-overs de verstening van Nederland onder de aandacht brengen. Ruim een derde van het tuinoppervlak is ‘versteend’. Meer groen in de bebouwde kom zorgt voor meer biodiversiteit, bevordert leefbaarheid en klimaatadaptatie en vermindert hittestress. Niet voor niets doet Veenendaal jaarlijks mee aan het NK Tegelwippen: straattegels eruit, groen erin.

VISSENBOSSEN

,,Het was een grote verrassing dat we waren uitgekozen! Vrijwel alle buurtbewoners deden mee aan ‘12 straten groen’. Verspreid over een jaar waren er vijf draaidagen, de laatste op 2 september. Ik heb twee keer vrij genomen om mee te helpen. De kosten van de groene metamorfose betalen de omroep en de gemeente.”

Beide partijen ontwikkelden ook samen een inrichtingsplan. In het ontwerp zit de aanleg van vissenbossen als schuilplek voor vissen in de waterplas. Daar komen inmiddels zelfs bevers en futen op af. ,,Klimop, pergola’s, bomen: alles werd uit de kast getrokken om De Schelde een groener aanzien te geven. Ik heb geholpen bij het verwijderen van tegels en het planten van bomen met de buurman. De tips van de professionals waren erg nuttig. Je merkt dat ze veel verstand van flora hebben.”

Klimop, pergola’s, bomen: alles werd uit de kast getrokken om De Schelde een groener aanzien te geven

SAAMHORIGHEID

 ,,Het was erg leuk om samen met de programmamakers en de buurtbewoners de handen uit de mouwen te steken. Het programma heeft de buurt dichter bij elkaar gebracht. Via een buurtapp houden we elkaar op de hoogte van ontwikkelingen en verdelen we de taken van het onderhoud. Want dat moeten we zelf doen. Morgen is er een buurtbarbecue om het succes te vieren! Dus meer groen levert ook meer samenhorigheid, levendigheid en leefbaarheid op.”

De uitzending is om 19.00 uur op NPO 1. Stemmen op De Schelde kan na afloop via deze website..

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie