De Giro di KiKa Classico leverde een ongelofelijk bedrag op.
De Giro di KiKa Classico leverde een ongelofelijk bedrag op. De Doortrappers

Streefbedrag Doortrappers voor KiKa ver overschreden: ‘We sleepten elkaar de Stelviopas op’

27 juni 2023 om 16:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL De negen mannen gokten op 25.000 euro voor KiKa. Maar uiteindelijk stopte de teller op een megabedrag van 37.000 euro. Vrijdag moest het Veenendaalse wielrenclubje De Doortrappers de hele dag afzien op de Italiaanse Stelviopas voor de Giro di KiKa Classico.

Deze wielrenklassieker is een initiatief van KiKa om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. De ruim driehonderd deelnemers trapten bij elkaar ruim 854.000 euro binnen

TOTAAL VERBLUFT

,,We waren totaal verbluft toen onze sponsors 37.000 euro bijeenbrachten”, blikt Doortrapper Jan Nieboer terug. ,,Daarom iedereen heel hartelijk dank! Ongelooflijk. Daarmee staat ons vriendengroepje op de derde plaats van alle deelnemende teams. Mijn dochter Evi is op vijfjarige leeftijd overleden aan kanker. Ik reed dus ook voor haar. Als ik er even doorheen zat, dacht ik: niet zeuren Jan, Evi leverde een zwaardere strijd.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Doortrappers kregen de nodige aanmoedigingen. ,,Dat hielp enorm.” - Doortrappers

De Stelviopas in de Italiaanse Alpen telt 3.500 hoogtemeters en 48 haarspeldbochten. De Doortrappers namen de pas aan de Italiaanse en aan de Zwitserse kant. ,,De Italiaanse kant ging veel makkelijker dan de overzijde, omdat daar veel meer haarspeldbochten zijn. Bovendien was ons energieniveau toen natuurlijk lager na de eerste beklimming.”

PUUR OP WILSKRACHT

Met een temperatuur van tegen de 20 graden konden De Doortrappers redelijk doortrappen. ,,De tweede beklimming was een flinke uitdaging. Er zitten hellingspercentages in de Stelvio van wel 12 procent. We sleepten elkaar de pas op, want we wilden tegelijk finishen. En dat is gelukt! Puur op wilskracht. Niemand van ons viel uit. Onderweg moedigden familieleden ons aan. Dat hielp enorm.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Doortrappers op de top van de Stelvio. - Doortrappers

SAAMHORIGHEID

Alle lof voor de organisatie van de Giro di KiKa Classico. ,,Motorrijders, een medisch team, een materiaalwagen: dat was allemaal heel professioneel geregeld. Bij problemen stond er meteen hulp klaar. Bij de finish kregen alle deelnemers een medaille. Ter afsluiting een gezellige pastaparty. Het voelde als één grote KiKa-familie. De saamhorigheid is groot, want bijna iedereen heeft wel iemand aan kinderkanker verloren of kent persoonlijk een slachtoffer. Je deelt hetzelfde verdriet.”

Volgend jaar weer de Stelvio op? ,,Nee, we willen nu niet weer om sponsorgeld gaan leuren. Waarschijnlijk wordt het dan puur een sportieve uitdaging, bijvoorbeeld de Mont Ventoux. En dan in 2025 weer wielrennen voor het goede doel.”

Wie wil doneren wordt verwezen naar www.dedoortrappers.nl 

door Marco Diepeveen

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie