Afbeelding
Astrid Meyer

Hoop op acceptatie met Pride Saturday

21 mei 2023 om 17:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Met verschillende sprekers, muziek en enkele activiteiten konden bezoekers afgelopen zaterdag kennis maken of meer te weten komen over het COC in Veenendaal. Zij hadden samen met de bibliotheek de eerste Pride Saturday georganiseerd.

Door Peter Kuijpers

Ellen van Hees startte afgelopen week als nieuwe directeur van de Bibliotheek Veenendaal en mocht iedereen welkom heten. Daarbij benoemde zij dat een plek bieden aan Pride Saturday bij de functie hoort waar de bibliotheek voor staat. ,,Iedereen is welkom.’’ Voor wethouder Martijn Beek past de Pride Saturday in Veenendaal om tolerantie en diversiteit te kunnen tonen: ,,Het gaat ook om begrip. De gemeente is niet alleen een plaats voor iedereen, er moet tevens ruimte zijn voor alle achtergronden. Ieder mens is uniek.’’ Hij vond deze eerste Pride Saturday een mooie aftrap in de inclusiviteit die Veenendaal wil.

COC

Verschillende afdelingen van de COC waren aanwezig en vonden het fijn dat de bibliotheek aandacht wil geven aan Pride. Op de achtergrond van de sprekers was de foto-expositie Oud Roze te zien van oudere LHBTIQA+ers die voor hun geaardheid uitkomen. Bezoekers konden verder genieten van muziek tot enkele sprekers over queer zijn. Natuurlijk is er voorgelezen en er waren verschillende knutselmogelijkheden. De bibliotheek had vanwege ervaringen rondom dit thema beveiliging, maar het enige opstootje gebeurde buiten. Hier waren mensen van ‘Gezin in Gevaar’ campagne aan het voeren. Enkele mensen op het Kees Stipplein waren daar niet van gediend.

Volgens woordvoerder Hugo Bos was hun campagne tegen de dragshow die in de Cultuurfabriek zou plaatsvinden. Het ging echter alleen om Robert van Middendorp-Lentjes die als drag performer Gigi zijn verhaal vertelde aan de aanwezigen. Van het pesten op school tot de acceptatie van zijn geaardheid en hoe hij in aanraking is gekomen met drag. COC Veenendaal gaf verder informatie aan bezoekers die meer wilden weten over lokale activiteiten en sloot Pride in Veenendaal af met een COC Café in de bibliotheek. Deze is normaliter iedere derde donderdag van de maand vanaf half negen bij Bar & Borrels.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie