Afbeelding
(Foto: Media Perspectives)

Gehandicapten Parkeerapp roept vragen op

Maatschappelijk

VEENENDAAL Mensen met een handicap die een Gehandicapten Parkeerkaart (GPK) hebben, zijn niet verplicht een Gehandicapten Parkeerapp (GPA) te gaan gebruiken. Dit geeft het college het wmo-forum aan dat een ongevraagd advies over deze nieuwe app had gestuurd.

door Peter Kuijpers

,,Tijdens de informatiemiddag in september 2019 is er door de drie afgevaardigden van het wmo-forum aangegeven dat hier veel problemen van zouden komen. Met name mensen die geen mobiele telefoon hebben, digibeet zijn, zoals ouderen”, schrijft waarnemend voorzitter wmo-forum Dick Vierbergen. ,,Sinds december is de parkeerapp geactiveerd en is er mee geëxperimenteerd. Echter vanaf 1 april is het voornemen van de gemeente om te handhaven. En zullen er boetes/naheffingen gaan volgen als mensen de Gehandicapten Parkeerkaart weliswaar goed zichtbaar hebben liggen, maar niet de parkeerapp gebruiken.

MISVERSTAND Wethouder Dylan Lochtenberg geeft echter verduidelijking: ,,De vraag over de Gehandicapten Parkeerapp berust op een misverstand. Veel mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben leggen deze achter de voorruit. Daarmee mogen zij parkeren. Nu komt er tevens een digitale variant. Het beeld leeft dat deze de kaart zou gaan vervangen. Ze blijven echter naast elkaar bestaan. We gaan hierover binnenkort ook nog met het wmo-forum in gesprek.” Veenendaal maakt gebruik van een scanauto die een overzichtsbeeld maakt. Wanneer het systeem niet automatisch een digitaal parkeerrecht constateert, zal de boa die de beelden beoordelen.

DIGITALISEREN Wanneer iemand die een Gehandicapten Parkeerkaart gebruikt in Veenendaal inlogt met de Gehandicapten Parkeerapp zal het vrij parkeren direct geregeld zijn. Anders controleert de BOA op de beelden op de kaart. ,,Om voor te sorteren op de toekomst is ervoor gekozen om gebruikers te adviseren om de applicatie te gebruiken. Maar dit is niet opgelegd als een verplichting”, laat het college het Wmo-forum weten. Deze geeft verder aan dat nog maar weinig gemeenten de digitale oplossing al gebruiken. Veenendaal doet dit omdat met de scanauto het parkeerbeleid zo goed mogelijk te kunnen handhaven. Het gebruik van een Gehandicapten Parkeerapp is een eerste stap om dit tevens te digitaliseren.

LAAGDREMPELIG Ideaal is wanneer dit systeem landelijk werkt. ,,Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheid nog of deze applicatie het juiste middel is voor het doel: Digitaal gehandicapten parkeren zo laagdrempelig mogelijk maken. Landelijke dekking is hiervoor een vereiste. Als blijkt dat dit niet met deze applicatie bereikt kan worden, zal naar een alternatief worden gekeken. De ontwikkelingen hierin zullen op de voet worden gevolgd”, aldus burgemeester en wethouders. Veenendaal zal blijven vragen wanneer mogelijk de Gehandicapten Parkeerapp te gebruiken, maar daarnaast mogen mensen ook hun Gehandicapten Parkeerkaart achter de voorruit blijven leggen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Franse culinaire historie in Filmhuis Veenendaal: Délicieux 9 uur geleden
Afbeelding
Keuring van dikbillen in Achterberg gaat niet door 16 uur geleden
Afbeelding
Voor eind van het jaar wordt lot kerk duidelijk 16 uur geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours bij Rhenen op 11 aug, 15:28
Afbeelding
Bijzondere recordpoging: 700.000 dominostenen moeten gaan omvallen in Veense sporthal 11 aug, 10:32
Afbeelding
Classic Races op De Faktorij: ronkende motoren op Veens stratencircuit 11 aug, 07:30
Afbeelding
Rare rust Column 10 aug, 15:44