Onderzoek naar grafheuvels. (Archiefbeeld ter illustratie.)
Onderzoek naar grafheuvels. (Archiefbeeld ter illustratie.) Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Ruim 1000 nieuwe grafheuvels ontdekt dankzij burgerwetenschappers

Historie

VEENENDAAL/REGIO (ANP) Op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn meer dan 1000 nieuwe grafheuvels uit de prehistorie ontdekt. Ook zijn ongeveer 900 plekken gevonden waar destijds houtskool werd verbrand. Ook hebben onderzoekers 36 vierkante kilometer aan prehistorische akkers uit 1100 - 200 voor Christus aangetroffen en bovendien talloze oude karrensporen. De vondsten bewijzen dat het gebied in de prehistorie veel intensiever was bewoond dan tot nu toe bekend was, aldus de Universiteit Leiden.

De vondsten zijn het resultaat van het project Erfgoed Gezocht van de Universiteit Leiden, Erfgoed Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Voor het project is de hulp van ruim 6500 zogenoemde burgerwetenschappers ingeroepen. Burgerwetenschappers zijn mensen die academici meehelpen om data te verzamelen of te rangschikken. In natuuronderzoeken is het gebruik van burgerwetenschap al heel bekend. In de Nederlandse archeologie is de burgerhulp nu voor het eerst gebruikt. Zonder die hulp had het volgens de projectleiders wel tien jaar kunnen duren om alle vindplaatsen te ontdekken.

De burgerwetenschappers speurden thuis speciale hoogtekaarten van de Veluwe en Het Utrechts Landschap af om mogelijke archeologische objecten te ontdekken. Dat leidde tot duizenden vondsten, aldus de projectleiders. Ruim 300 plekken werden steekproefsgewijs nader onderzocht en dat leverde 80 nog onontdekte grafheuvels op. Op basis van die vondsten is de kans heel groot dat op ruim 1000 andere plaatsen ook grafheuvels te vinden zijn, stelt Erfgoed Gezocht.

Volgens Quentin Bourgeois, universitair hoofddocent in Leiden, heeft het project ,,onze kijk op de prehistorie ingrijpend veranderd.” Het project heeft de Europese cultuurprijs Europa Nostra 2022 gewonnen, de belangrijkste Europese onderscheiding op het gebied van cultureel erfgoed. De prijs wordt donderdag uitgereikt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46