Willemien Kranenburg met de kroon en juwelen van Chrysilda bij het decor in aanbouw.
Willemien Kranenburg met de kroon en juwelen van Chrysilda bij het decor in aanbouw. Erik Helmer

Willemien Kranenburg geeft alles in haar rol als koningin: ‘Als Chrysilda haat ik Cunera’

16 september 2023 om 14:13 Evenementen

RHENEN De Cuneralegende is een van de middeleeuwse volksverhalen over rivaliteit tussen vrouwen aan het hof van een koning, eindigend in moord. Het draait om liefde, jaloezie, macht, ingrediënten voor verhalen waar de tabloids ook vandaag vol van staan. In de Cuneralegende is het slachtoffer een jonge, zuivere christin, die ooit uitgroeide tot Sint Cunera. 

Maar er is meer, want het spel dat de komende weken in Rhenen wordt opgevoerd vertelt ook het treurige verhaal over Koningin Chrysilda, gespeeld door Willemien Kranenburg uit Rhenen. Het drama over een vrouw die vecht voor haar positie en uit zelfbescherming besluit haar rivale uit de weg ruimen. Die oplossing paste misschien in de heidense wereld waaruit Chrysilda voortkomt, maar niet meer in de snel veranderende middeleeuwse wereld met nieuwe -christelijke- waarden.  

LEVENSERVARING

Toen Willemien Kranenburg voor het eerst het script las hoopte ze dat ze de rol van Cunera mocht spelen: ,,De persoon van Cunera staat dichter bij mij." Regisseur Jan Beeren wilde echter voor Cunera een jongere vrouw, Chrysilda moest een vrouw zijn met meer levenservaring. Beeren koos Willemien, speler bij de Rhenense toneelclub De Hucht. Hij werkte eerder met haar, onder zijn regie speelde ze vorig jaar juni in de voorstelling ‘Kortsluiting’. Ze was de dochter van een man die lijdt aan Alzheimer. 

Ik zag op tegen de hoeveelheid tekst

SCHREEUWEN

De naam Chrysilda (een drukwerk uit 1515 noemt haar ‘koningin Allegonda’) gaf Anton Coolen haar in de jaren 50 in zijn bewerking van de legende. De romanschrijver Coolen voegde de koningin ook karaktereigenschappen toe: hooghartig en vals. Aan Willemien de taak om dit vileine kreng overtuigend neer te zetten. ,,Ik vind het wel leuk om te kunnen schreeuwen’, zegt ze, ,,maar ik zag op tegen de hoeveelheid tekst." 

De rol van Chrysilda vraagt meer van haar dan ze kon voorzien toen ze zich twee jaar geleden aansloot bij de toneelclub. Willemien zocht er afleiding buiten haar leven als moeder, huisvrouw en manager van haar eenmansbedrijf Escapepoint.nl. Ze ontwikkelt escapespellen en presenteert op haar website sinds kort ook de escaperoom ‘Cunera van Rhenen’, gratis als kennismaking.

Het kostte me eerst moeite, maar inmiddels haat ik Cunera, zodra ik in mijn rol stap

‘JE BENT NOG TE LIEF’

Als Chrysilda staat ze driekwart van de tijd op het podium. Regisseur Beeren hielp haar de jaloerse koningin overtuigend neer te zetten: ,,Je bent nog te lief, zei hij iedere keer. Het kostte me eerst moeite, maar inmiddels haat ik Cunera, zodra ik in mijn rol stap."

Wat de rol van koningin vooral zwaar maakt, is dat deze versie van de legende een slot kreeg met een heftige karakterwending. Dat kost Willemien veel kracht maar met steun van haar tegenspeler Dick Schumer (koning Radboud) slaagt ze daarin: ,,Maar na afloop moeten ze me achter de coulissen wel een flinke knuffel geven om weer tot mezelf te komen." 

De eerste voorstelling is 21 september, alle zes avonden zijn uitverkocht. Cuneratheater.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie