Gedichtenbundel Vuurtorens en Vlinders
Gedichtenbundel Vuurtorens en Vlinders Jose Looijs

Vuurtorens en Vlinders: gedichten geschreven door Anita Boere-Borremans in haar kijk op het leven met ALS

5 mei 2022 om 22:28 Lokaal Deel je nieuws

Vrijdag 29 april was het zover: de eerste gedichtenbundel “Vuurtorens en Vlinders” van Anita Boere-Borremans werd officieel uitgebracht. Anita’s gedichten nemen je mee in haar kijk op haar leven met ALS. Ze reist met je door de seizoenen, de actualiteiten en haar leven. Soms met een schaterlach, dan weer een glimlach of een traan. Anita verwerkt zo haar emoties, het is haar uitlaatklep, haar redding. Zonder te kunnen praten of te bewegen, is het moeilijk om met haar emoties om te gaan. Het gedichten schrijven geeft haar voldoening, die ze voor ALS in zoveel zaken in haar leven vond. Ze blijft altijd positief, maar is ook kritisch.

Anita Boere-Borremans komt oorspronkelijk uit België. Voor haar grote liefde is ze naar Nederland verhuisd. Ze is nog steeds met haar grote liefde getrouwd, moeder van vier prachtige dochters en is inmiddels oma van twee kleinzonen en één kleindochter: haar Vlinders. 

Helaas werd in 2012 werd bij haar, op 46 jarige leeftijd, ALS gediagnosticeerd met een levensverwachting van gemiddeld 3 tot 5 jaar. Binnen een jaar kon ze niet meer praten of bewegen. Daar gingen al haar dromen! Vaarwel zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Inmiddels is ze tien jaar verder en staat de ziekte voorlopig stil. Anita is de positieve kijk op het leven nooit kwijtgeraakt en geniet dagelijks van wat er om haar heen gebeurt.

Regelmatig kreeg Anita opmerkingen als: ‘je zou jouw gedichten uit moeten brengen in een boek!’ of ‘je moet er wat mee doen’. Uiteindelijk was het Anita’s hulp Emmari die de stoute schoenen aantrok en contact opnam met verschillende uitgeverijen. Uitgeverij Boekscout durfde de uitdaging aan te gaan en het daadwerkelijk laten uitkomen van Anita’s droom ging van start. Vele uren gingen zitten in het lezen, schrijven en herschrijven van de gedichten die Anita in de loop van tijd geschreven had. Dit alles in het geheim: het moest een verrassing blijven voor Anita’s familie en vrienden. Alleen Anita’s dochter Elise wist ervan: zij hielp haar moeder in het geheim mee. Anita benaderde haar oud-collega José Looijs voor het maken van de illustraties. Het was fantastisch voor beiden om na al die jaren weer samen te mogen werken. Na een aantal maanden was het spannende moment daar: Vuurtorens en Vlinders is te verkrijgen via uitgeverij Boekscout! Eindelijk kan iedereen genieten van Anita’s prachtige gedichten en rake woorden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie