Een van de brouwers aan het werk
Een van de brouwers aan het werk Niels Mellema

Bierbrouwen is kunst

9 oktober 2021 om 19:05 Sport Deel je nieuws

Zaterdagmorgen verzamelden de hobbybrouwers van het Edes Wijn en Biergilde (EWBG) zich in Lunteren. Bertus Kattenbroek had al 200 liter water opgewarmd en de mout, in dit geval uitsluitend gerst, kon aan het water toegevoegd worden. Voor deze dag staat het recept van een SMASH op het programma.

Nee, het gaat hier niet om een term die bij volleybal, tennis of badminton maar om een bier type. SMaSH de afkorting voor Single Malt Single Hop. Of te wel: voor het brouwen van bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt.

Het klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Voor de meeste soorten bier worden verschillende soorten mout gebruikt zodat onder andere de schuimlaas stabieler of het bier voller is, mout bepaald ook de kleur van het bier. Voor de meeste biersoorten worden twee soorten hop gebruikt, waarvan de eerste voor de typische bittere smaak van bier zorgt en de andere voor de geur.

Door één soort mout en één soort hop te gebruiken is er niks om je achter te verschuilen, kleine foutjes komen onberispelijk naar boven.

De groep bestaat dit keer uit tien personen, dat brouwen niet alleen aan mannen toebehoort blijkt wel uit het feit dat de groep gemêleerd is. Omdat iedere brouwer een eigen expertise mee brengt is deze brouwdag niet alleen bedoeld als gezellig moment maar ook om de kennis over het brouwen te vergroten.

EWBG

De benaming Gilde geeft helaas de indruk dat je goed moet kunnen brouwen, maar dat is allerminst waar.

Het EWBG is juist opgericht om mensen die als hobby wijn, bier of likeur maken op weg helpt om plezier te hebben in deze vorm van vrije tijd besteding.

Om die rede worden er cursussen gegeven die toegespitst zijn op deze hobby. Daarnaast komen de leden elke maand bij elkaar om meer te weten te komen over de nieuwste technieken, tips en elkaars product te proeven.

Eén maal per jaar komen er speciaal opgeleide keurmeesters. Zij proeven de wijn, bier of likeur blind. Daarbij gaat het niet om het winnen, als is het altijd leuk wanneer je met een prijs naar huis gaat, maar voornamelijk om het verbeteren of het ontdekken wat er fout gegaan kan zijn in het proces.

Wie meer wil weten kan terecht op de website van het EWBG https://www.edeswijnenbiergilde.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie