De mythe van prinses Sissi - Al het nieuws uit Veenendaal
Afbeelding
Bibliotheek Veenendaal

De mythe van prinses Sissi

woensdag 14 december 2022 19:30 t/m 21:00

Door Ernst Marischka’s ‘Sissi’-trilogie uit de jaren 1950 werd keizerin Elisabeth wereldwijd bekend als een vereerd personage, liefdevol, een opofferende moeder en een meelevende keizerin. Het romantische beeld is bij iedereen die deze film gezien heeft in het hoofd geprent. Maar hoe zag het werkelijke leven van keizerin Elisabeth eruit?

In deze lezing vergelijkt historica Martine Teunissen de mythe van de films met de historische feiten. Ze vergelijkt verschillende scènes uit de film met informatie uit bronnen zoals foto’s, brieven en krantenberichten. Ze neemt je mee op reis naar de keizersvilla Bad Ischl, het stadspaleis de Hofburg in Wenen, en naar Schönbrunn, maar ook naar het hofleven, de bals, het intensieve dagritme van de keizerin en de verhouding met haar man en haar kinderen.

Martine Teunissen is vanuit haar bedrijf Beleef Het Verleden ook veel met historisch kostuums bezig en zal een outfit uit de tijd van Sissi meenemen om te laten zien.

Dit mini-college vindt plaats op woensdagavond 14 december van 19:30 tot 21:00 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10. Het is ook mogelijk om digitaal aan te sluiten door een mailtje te sturen naar dt@bibliotheekveenendaal.nl.

Locatie