Janneke van Bockel geeft woensdag 5 oktober een lezing over autisme in het gezin.
Janneke van Bockel geeft woensdag 5 oktober een lezing over autisme in het gezin. Janneke van Bockel

Lezing: opgroeiende dochter met autisme

woensdag 5 oktober 2022 19:00 t/m 21:00

Woensdagavond 5 oktober organiseert Welzijn Rivierstroom vanuit het Mantelzorgknooppunt een lezing over autisme in het gezin. Spreker en ervaringsdeskundige Janneke van Bockel is moeder van een dochter met autisme. Als ouderschapsdeskundige en schrijver deelt ze graag haar kennis en ervaringen met andere ouders en professioneel betrokkenen bij jongeren met autisme.

Hoe begeleid je als ouder een kwetsbare tiener, wiens ontwikkeling niet altijd aansluit bij het tempo dat de buitenwereld verwacht? Hoe geef je je dochter beetje bij beetje meer zelfstandigheid in een voor haar zo onvoorspelbare wereld? En hoe bezorg je de buitenwereld de nodige ondertitels om haar gedrag en gevoelens beter te kunnen plaatsen?

Woensdagavond 5 oktober verzorgt Janneke van Bockel een lezing met een lach en een traan over de eerste puberteitshobbels, de moeizame overgang naar de middelbare school en het samen (met vallen en opstaan) leren omgaan met autisme.

Uitlegmoeder

Janneke van Bockel is ouderschapsdeskundige, schrijver en moeder van twee dochters, die niet bepaald volgens de boekjes opgroeien. Met het boek IJskastmoeder (Lannoo 2009) gaf zij een openhartig inkijkje bij haar zoektocht naar houvast als ze hoort dat haar dochter autisme heeft. Met vallen en opstaan leert ze hoe ze haar dochter daarin kan begeleiden en wat dat van de andere gezinsleden vraagt. Met haar boek brak zij een lans voor ouders van kinderen met autisme.

In Uitlegmoeder (Lannoo 2016) toonde ze hoe ouders het gedrag van hun kinderen ondertitelen voor de buitenwereld (en andersom) en zich verhouden tot allerhande deskundigen die je er gratis bij krijgt als je kind niet volgens de boekjes opgroeit.

Janneke is de initiatiefnemer van diverse Facebookgroepen en studiedagen, verzon de Meeleefkaartjes voor ouders, was directeur van Stichting Ovaal met Autismecafés voor en door ouders in heel Nederland en is de hoofdredacteur van het vaktijdschrift Ouderschapskennis.

Tijdstip en opgave

De lezing van Janneke van Bockel vindt plaats in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. De zaal is open om 18.45 uur en de lezing start om 19.00 uur. Entree is gratis; opgave voor deze lezing graag via mantelzorg@rhenen.nl of tel. 0344 – 602337 (Welzijn Rivierstroom). Voor vragen kunt u ook bellen met Kitty van den Hoek, Welzijn Rivierstroom, tel. 06 45 84 90 59.

Locatie

  • Podium De Vlam
    Beukenlaan 2
    3911xk
    Rhenen